Annons

Annons

Annons

Mordförsöket i Sätra

"Han sköt mig i ryggen men min väst tog emot"

När den skottskadade 19-åringen sökte vård var det kulmen på några intensiva veckor med stora vapen- och narkotikabeslag i Sätra.

Nu åtalas han tillsammans med bland annat sin syster för en lång rad grova brott.

Text

Klockan 20.08 på kvällen den 17 augusti får polisen ett larmsamtal från en pappa som är på kvällspromenad i Sätra med sina barn. Han berättar att de just flytt springande från en skottlossning vid gångtunneln mellan Willys och Estraden.

Kvartetten åtalas bland annat för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Bild: Anne Sjödin

Fem minuter senare ringer 19-åringen SOS-alarm och söker hjälp. Han säger att han träffats av en kula i rumpan.

Ur larmsamtalet:

NN: Det var flera skott, han sköt mig i ryggen men min väst tog emot.

Operatör: Har du skottsäker väst på dig?

NN: Ja, han sköt mig i ryggen men den tog emot.

Polis och ambulans åker till adressen i Sätra där den skottskadade mannen väntar. Han förs till sjukhus och grips sedan själv, misstänkt för grovt vapenbrott.

Annons

"I högen som blivit av avvisiteringen ligger även en "Becknar-väska" av märket GUCCI. Väskan är tom och dragkedjan är öppen varpå undertecknad spekulerar att NN har haft ett vapen i den väskan", skriver en polis i sina anteckningar.

Annons

19-åringens becknarväska.

Polisen spärrar av brottsplatsen vid gångtunneln och hittar snart tomhylsor från minst två typer av vapen, vilket stärker misstanken om att det varit flera personer som skjutit på varandra.

Vittnesmålet från pappan som först slog larm pekar mot att den skottskadade 19-åringen var den person som han sett bli skjutsad från platsen på en röd moped. Maskerad, med kroppsskydd och mörk jacka.

Enligt samma vittne var det flera personer på platsen. Kanske så många som åtta. Samtliga ska ha varit maskerade. De flydde enligt vittnet till fots, precis som han själv och hans barn gjorde.

Bilder från polisens utredning efter skjutningen i gångtunneln visar att ammunition av olika kaliber, och därmed olika vapen, har använts på platsen.

I en ljudupptagning från en bevakningskamera på butiken Matmixen, ett hundratal meter från platsen, hörs det att fyra skott avlossas i snabb takt. Sju sekunder senare hörs ytterligare tre skott.

Polisen menar att de sista skotten avlossas av den flyende, skadeskjutna 19-åringen innan han alltså skjutsas från platsen på en moped.

19-åringen – som nu både utreds som misstänkt skytt och offer – hade så sent som samma förmiddag stoppats av en polispatrull på E4 i höjd med Tierp.

Enligt polisrapporten hade föraren i den misstänkta bilen kört i 200 kilometer per timma, och patrullen som försökte stoppa bilen var uppe i 240 för att lyckas komma ikapp.

Annons

Annons

När polisen till slut fick stopp på färden beslagtogs de tre männens bil, och de hänvisades till att ta tåget från Tierp till Gävle.

En av poliserna skriver i sin rapport från händelsen att det enda som fanns i bilen var tre skyddsvästar.

"Undertecknad frågade NN vad de skulle ha skyddsvästarna till då de tre männen tog på sig dem när de gick. NN svarade som skydd då det behövdes", skriver polisen i sin rapport.

Några timmar senare visade det sig alltså att mannen hade rätt. Skyddsvästen behövdes.

Kulan sitter kvar i 19-åringens skyddsväst. Den träffade högt uppe på ryggen, mellan skulderbladen.

Saxat ur polisens brottsplatsundersökning:

"Den sammantagna bedömningen är att minst två skott av kaliber 6.35 mm avlossats norr om tunneln under Sätrahöjden och att minst fyra skott av kaliber 7.65 mm avlossats söder om tunneln under Sätrahöjden. Ett föremål med blod på, eller en person med blödande skada har rört sig norr om tunneln under Sätrahöjden".

Vi snabbspolar tillbaka till den 3 augusti.

Polisen gör en husrannsakan i en lägenhet i Sätra.

Det slutar med att 19-åringen, hans jämnårige kompis som misstänks vara den som körde mopeden efter skjutningen i gångtunneln, 19-åringens äldre syster och en 17-årig kvinna grips misstänkta för en lång rad brott.

I lägenheten hittar polisen en skjutklar revolver, en större mängd narkotika, utrustning för att väga och paketera narkotika och en hel del kontanter.

En laddad Smith & Wesson kaliber .38 hittades under madrassen i sängen vid husrannsakan i Sätralägenheten den 3 augusti.

Annons

I de gripnas mobiltelefoner säkrar polisen uppgifter som pekar mot omfattande handel med narkotika, och planer på att skaffa fler vapen.

Annons

Det är uppenbart att kvartetten anser att det finns ett hot mot dem. Och att de tänker försvara sig. Med våld. När anhållandet mot 19-åringen hävs den 5 augusti noterar en polis att han tar på sig skyddsväst. "Jag bor i Sätra, det är oroligt där", konstaterar 19-åringen.

Bland beslagen i lägenheten märks ett halvt kilo hasch, en mindre mängd amfetamin och synt, 3-CMC. I en annan lägenhet som tillhör en av de misstänkta hittar polisen ytterligare drygt två hekto hasch, ecstasytabletter och en mindre mängd synt. Det innehavet har den andre 19-åringen erkänt och hävdar vara för eget bruk.

I klippet: En film från polisens förundersökningsprotokoll där den ena 19-åringen rappar och hans medåtalade kamrat poserar med vapen.

Inbäddat innehåll

Systern till den skottskadade 19-åringen greps så sent som den 9 oktober bakom rådhuset i centrala Gävle. I handväskan som hon kastade ifrån sig när polisen kom hade hon drygt 15 gram synt förpackat i små redlinepåsar. Enligt åtalet var knarket paketerat och förberett för försäljning.

De två åtalade männen är båda 19 år. Utöver dem och systern som är i 30-årsåldern åtalas även en 17-årig flicka för narkotikabrott. Hon hävdade i samband med gripandet att den revolver som beslagtogs i lägenheten var hennes. Något polisen tolkar som ett försök att skydda en av 19-åringarna.

Annons

Rättegången mot kvartetten väntas pågå under minst fyra dagar i Gävle tingsrätt.

Om de fyra döms för samtliga åtalspunkter väntar fleråriga fängelsestraff.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan