Annons

Annons

Annons

Krogpatrullen

Glassigt och sofistikerat – Noun har toppkänning

Krogpatrullen testar Noun

Vad? Skandinaviskt

Var? Södra Kungsgatan 12

Prisnivå: Förrätter 45-175 kr, varmrätter 269-529 kr, efterrätter 129-135 kr.

Text

Noun i Söderbacken uppstod som en mer eller mindre renodlad köttkrog men har nu skiftat fokus. Medan den prisbelönta baren växer ner i källaren till en utpräglad cocktailavdelning har köket breddats i en mer sofistikerad, skandinavisk riktning. Krogpatrullen applåderar!

Bild: Krogpatrullen

Förrättsmenyn inleds med svamp (169 kr). Vi nappar direkt och får bokstavligen in smaken av en norrländsk skog. I tallriken trängs trattisar och, tror vi, någon sopp tillsammans med svampcreme, torkade lingon, favoritosten gruyere, parmesangrädde och... fönsterlav! Allt toppat med en syrlig olja smaksatt med granskott.

Annons

I Nouns mysigt dunkla matsal är det svårt för en kamera att göra serveringen rättvisa, men det är fantastiskt gott trots att det är grått!

Annons

Råbiff och Svamp.

Bild: Krogpatrullen

På andra sidan bordet får vi in en råbiff (165 kr) som är rörd med chilimajonnäs och är en smula för finskuren för vår smak, men kombinationen med salladslök, gurka, hackade jordnötter, krispigt päron och rikligt med shiso (en slags finbladig mynta) går smakmässigt alldeles utmärkt.

Lagom stora serveringar gör oss nöjda och sugna på huvudrätt.

Kummel (289 kr) serveras omgärdad av en symfoni av färger på ett berg av bakad purjolök och variation på kål varvat med rikligt med blåmusslor. Vid sidan en lökkrokett.

Kummel

Bild: Krogpatrullen

Allt pyntat med ätliga blommor, på en fond av wasabispetsad musselvelouté.

Det är lika gott som det är vackert.

Vaktel (389 kr) hamnar ofrånkomligen i facket brun mat.

Fågeln är uppskuren och fylld med färserad svamp mixad med rostade hasselnötter och serveras med frasiga jordärtskockor, jordärtskockspuré, jordärtskockchips, vindruvssås och gräslöksolja. Det är smaker i total harmoni och så gott att vi drar på smilbanden.

Vaktel

Bild: Krogpatrullen

Annons

Annons

Servitrisen som har vårt bord dyker upp lagom ofta och får fria tyglar att erbjuda oss passande viner. Det fungerar utmärkt. Vi upplever att maten kommer in relativt snabbt. Köket tycks vara på tå trots att det är en dag mitt i veckan.

Dags för dessert och en snabb titt i menyn ger vid handen att samtliga tre alternativ omfattar glass.

Hjortron (135 kr) är punschglass toppad med hjortronkulor (typ tapioka) på en bädd av krossade mandelbiskvier. Vid sidan en hjortronsoppa.

Choklad och Hjortron.

Bild: Krogpatrullen

Choklad (129 kr) är en kula glass smaksatt med tonkaböna som serveras med klickar av "kakdeg", inlagt päron och mint. En modern flirt med den klassiska 70-talsdesserten päronhalva med after eight helt enkelt.

Det är ganska exakt fyra år sedan Krogpatrullen senast bedömde Noun. Vårt helhetsintryck nu är att krogen står sig väl i toppen av Gävles krogutbud. Ett dessert-betyg bort från det absoluta mästarsiktet. Men allt över 20 poäng enligt vårt betygssystem är verkligen riktigt bra. Här pratar vi toppnivå.

Läs även: Topplistan över Gästriklands bästa restauranger just nu

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan