Annons

Annons

Annons

Hemma Hos

Drömgården blev ett livsprojekt fyllt av färg och återbruk

Familjen hade precis rustat klart sitt 30-talshus i Sandviken när drömhuset från sent 1800-tal dök upp. Då kunde de inte låta bli – och flyttade in i ett jätteprojekt.

– Vi renoverar varsamt och mycket långsamt, med fokus på återbruk. Man kan säga att det är ett pågående livsprojekt, säger Kristina Vroland Nordstrand.

Text

Fasaden på framsidan är helt i original. "Vi har lagat på andra ställen, på det sätt som Länsmuseet rekommenderat. Vi har varit vid Åtterstå såg i Åshammar och köpt virke sågat på gammalt vis", säger Kristina Vroland Nordstrand . Uteplatsens dörr och överljus är återbrukade – som mycket annat i huset.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Huset, som ligger i Västerberg i Storvik, stod klart 1894 efter två års byggarbete. Än i dag är det mesta precis som då. Från originaltapeter och kakelugnar i flera rum till höga trösklar och en takhöjd på över tre och en halv meter. Att passera den inglasade entrén känns som att kliva in i en svunnen tid, till hallen med sina magnifika dubbeldörrar där solljuset silas genom det etsade glaset.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan