Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

Här får Gävle kommuns anställda lära sig cykla

Med hjälp av en nederländsk inlärningsmetod ska anställda inom Gävle kommun lära sig cykla på sex tillfällen.

– De får börja utan pedaler, säger Hiwa Kasem som är verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet.

Text

Eleverna cyklar mellan uppställda koner och efter målade pilar på gatan. Några har cyklat förut, för andra är det en helt ny utmaning. Gemensamt för alla är att de är vuxna och att de är här för att lära sig att cykla.

– Jag försökte lära mig cykla med mina farbröder när jag var liten men då var jag för feg. Jag trillade av och sen ville jag inte mer, säger Debbie.

Varken Debbie eller någon av de andra kvinnorna på kursen vill att deras namn eller bild ska vara med i tidningen.

Bild: Patricia Ståhl

Hon är en av de elever som tagit chansen att få lära sig cykla under arbetstiden och det går fort framåt för henne.

– Det var läskigt i början och det kändes som att det skulle ta lång tid för mig att lära mig men när jag fick pedaler blev det enkelt, säger hon.

Annons

Annons

Cykellektionerna är ett samarbete mellan Gävle kommun, Gavle drift och service och Studiefrämjandet. Man utgår efter en nederländsk inlärningsmetod som går ut på att man lär sig balansera på cykeln innan man börjar trampa.

– Första två lektionerna så får de cyklar utan trampor för att lära sig hålla balansen. När de kan hålla balansen minst 20 meter får de börja cykla med trampor, säger Hiwa Kasem som är verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet.

Cyklarna som används i lektionen är återbrukade tjänstecyklar som tidigare används inom kommunen.

Bild: Patricia Ståhl

Det är han som tillsammans med Denise Fahlander, håller i lektionerna.

– Kursen är fördelad på sex tillfällen och vi tänker att de ska hinna lära sig cykla på den tiden. Och känner någon att hon inte kan cykla när tillfällena är slut så löser vi det, säger Hiwa Kasem.

Denise Fahlander sitter på flera stolar. Det är Studiefrämjandet som har tagit in henne i projektet men hon känner själ att hon representerar flera föreningar och organisationer, som Friluftsfrämjandet och Cykelköket.

Bild: Patricia Ståhl

Det är bara kvinnor som har sökt sig till kursen än så länge men Hiwa Kasem hoppas på att även män ska visa intresse för kursen framöver. Han hoppas också på att konceptet kan sprida sig till andra kommuner och berättar att man har öppnat upp för en dialog med Sandvikens kommun.

– Det finns ett behov av det här och inte bara i Gävle, säger han.

Annons

Nästa lektion ska kvinnorna för första gången få testa på att cykla i trafikerad miljö.

– Flera av dem har ju körkort så de har ju mycket kunskap därifrån, som att man inte kan ställa sig på bromsen utan att man måste bromsa in lite försiktigt, säger Hiwa Kasem.

Annons

Hiwa Kasm, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet tror att det viktigaste när man ska lära sig cykla som vuxen är att man har en vilja och ett driv. Något som samtliga kvinnor i gruppen har.

Bild: Patricia Ståhl

Kvinnorna i guppen kommer från olika verksamheter inom kommunen. En av dem arbetar inom hemtjänsten och vill kunna cykla tillsammans med de äldre framöver. En annan arbetar som miljöinspektör och vill kunna cykla runt till platserna hon besöker på arbetet.

Flera av deltagarna tycker att svängarna är lite utmanande. Men när de hittar fart och balans är det bara att rulla på.

Bild: Patricia Ståhl

För Gävle kommun är cykellektionerna en "win-win situation" som Mikael Svensson, HR-direktör på Gävle kommun kallar det.

– En av våra större utmaningar är kompetensförsörjningen. Det är ganska viktigt att man kan cykla när när man arbetar inom hemtjänsten, vilket inte är självklart att man kan. Så det är bra om vi kan erbjuda vår anställda och vikarier att få lära sig att cykla. Sen är det en positiv bieffekt att det även är positivt för medarbetarna privat, säger Mikael Svensson, HR-direktörl på Gävle kommun.

Annons

Och kvinnorna ser flera nya möjligheter i att kunna cykla.

– Flera av dem har sagt att de har kört bil sträckor som de egentligen kan cykla och en av kvinnorna vill cykla med sin tvååriga son till förskolan, säger Hiwa Kasem.

Deltagarna är positiva till kursen och tacksamma över att de fått chansen att gå den.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan