Annons

Annons

Annons

Forsbacka

Fällan som hindrar ålen att krossas av kraftverken i Gavleån

Den utrotningshotade ålen blir mosad när den försöker ta sig förbi all kraftverken i Gavleån. Under hösten har en jättefälla suttit vid Forsbacka bruk som räddat den mytomspunna fisken från att bli köttfärs i turbinerna på vägen ut mot havet.

Text

Länsfiskekonsulent Kalle Gullberg inspekterar ålfällan i Forsbacka. Snart måste den tas upp när minusgraderna börjar kicka in. Men man har hittills räddat ungefär 100 ålar som fångats här.

Bild: Anders Sundin

Annons

Vi har flertalet gånger berättat om åldöden i Gavleån. För ett år sedan berättade tidningen om hur det låg rekordmånga döda ålar vid Mackmyra vattenkraftverk. Den här fällan sitter uppströms alla kraftverken i ån, vid Forsbacka bruk.

Det hela bottnar i ett miljöprojekt från slutet av 1990-talet när flera 100 000 glasålar (yngel) planterades ut i Storsjön vid flera tillfällen. Där har de levt sitt alldeles egna liv fram tills nu. För efter att de växt till sig i cirka 20 år blir de så kallade blankålar och könsmogna. Det gör att de vill börja sin långa resa på 7 000 kilometer till Sargassohavet där alla ålar leker och förökar sig. Och dör.

Annons

Annons

– Det är det som är så speciellt med ålen, de som levt här i Storsjön har inte velat vandra förrän nu. Men nu har de fått tillräckligt med fettreserver och energi för att klara den långa resan och kan bilda mjölke och rom längs vägen till Sargassohavet, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen när vi ses vid fällan.

Så här såg det ut sommaren 2021 vid Mackmyras vattenkraftverk, som är ett av åtta som ålen måste passerar för att nå havet.

När ålarnas instinkt gör att de startar den långa vandringen möter de sitt första, och kanske största, hinder redan efter några kilometer: Ett av åtta kraftverk i Gavleån som de måste passera innan de når havet. Och oddsen för att klara den korta vägen från Forsbacka till Gävle är inte höga.

– Ungefär 25-30 procent klarar sig förbi kraftverken, säger Kalle Gullberg.

Det är den dödsfällan som länsstyrelsen och Gävle Energi i samarbete med yrkesfiskare vill rädda ålen ifrån att möta i det här projektet.

Man fångar helt enkelt in ålarna vid den nedlagda vattenstationen i fällan för att sedan släppa ut dem i havet vid Gavleåns mynning. Men fällan är bara ett testprojekt för att se om den fungerar, och det har den gjort så här långt. Den måste strax tas upp när minusgraderna börjar komma för att inte frysa sönder.

Man misstänker att det är ålynglen från slutet av 1990-talet som nu söker sig till kusten via Gavleån. Men för att nå havet måste de ta sig förbi sex vattenkraftverk. I den här fällan fångas de upp för att sedan transporteras till havet.

Bild: Anders Sundin

Annons

– Vi har räddat ett 80-tal ålar som vi kört ned till havet, säger Kalle Gullberg.

Annons

Det kanske inte låter som speciellt mycket, men projektet är större än så och testanläggningen hjälper till att trimma in hur en mer permanent lösning skulle kunna fungera. Ålen som fångas används också till forskning (innan den släpps ut).

– Vi kan inte bara rädda ål, utan vi kan även till exempel utveckla fingaller som ska sättas upp i framtiden och hjälpa till att se till att ålarna som tar sig härifrån inte riskerar att dödas redan i Gavleån, säger Kalle Gullberg.

Ålfällan kallas för wolf trap och är byggd efter en modell utvecklad vid Karlstads universitet.

Bild: Anders Sundin

Den osannolika resan som alla ålar strävar efter. De föds och dör i Sargassohavet. Illusration: WWF

Ålen som tar sig från Storsjön till Sargassohavet. Den simmar på flera hundra meters djup i ett halvår de 7 000 kilometerna. Utan att äta, på vägen fylls den med rom eller mjölke. Efter att den lekt dör ålen.

Kalle Gullberg vid ålfällan i Forsbacka.

Bild: Anders Sundin

.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan