Nere vid Södra Skeppsbrons kaj ligger husbåtarna förtöjda i ett fridfullt lugn. Vid en av båtarna är dock renoveringsarbetet i full gång.

Under det provisoriska plasttaket ska ett nytt vardagsrum och kök växa fram.
Bild: Catharina Hugosson
MS Hammarö och dess kapten Jakob Johannesson tar emot tidningen i full snickar-mundering. Projekt: husbåtsbygge modell större.
– Jag fick ett infall, kikade på den här båten och ett par veckor senare hade jag bestämt mig, säger Jakob och slår ut med handen mot det stora skeppet bakom honom.
Att det blev just ett skepp visar sig faktiskt vara något av en slump. För Jakob, som nyligen flyttat hem till Gävle från Härnösand, letade egentligen efter ett fritidshus vid vattnet.
Annons
Annons

Jakob Johannessons projekt längs kajen kommer att genomgå stora förändringar under vintern. – En dröm jag har är att ha en piratkorg uppe i masten som jag kan sitta och spana ut över havet i, säger han.
Bild: Catharina Hugosson
– Jag ville ha en stuga med havsnära läge från början, men mer havsnära än så här blir det ju inte. Och jag är en spontan person med mycket energi, så folk brukar säga att det här projektet passar mig som handen i handsken.
Och det verkar stämma, hos Jakob Johannesson sitter det inte fast.

Jakob Johannesson visar en bild på hur däcket såg ut innan han började renoveringsarbetet.
Bild: Catharina Hugosson
På bara några veckor har han hunnit riva upp nästan hela trädäcket på MS Hammarö och lagt in ett nytt. Han har också börjat renovera nere under däck, i det som nu är själva boendeutrymmet på båten.
– Men det första jag fick göra var att lägga nytt däck, för det var helt ruttet. Sen väljer jag ändå att riva bort det allra mesta i båten för att få det precis som jag vill ha det.
På det nylagda däcket kommer hans vardagsrum och kök att växa fram.
– Jag ska bygga nästan som ett attefallshus, och på taket ska jag ha en terrass för kvällssolens alla mysiga häng.

Styrhytten kommer att bevaras, eftersom Jakob drömmer om att kunna lägga ut med skeppet i framtiden.
Bild: Catharina Hugosson
– Drömmen hade ju sedan varit att lägga ut och åka iväg med skeppet, men då måste jag ta skepparexamen först. Så styrhytten blir kvar, utifall jag vill kasta loss någon gång.
Och skepparexamen behövs, för det är ingen nätt liten dam som ligger vid kajen. MS Hammarö är 24 meter lång och sex meter bred på mitten, med en vikt på runt hundra ton.
Annons
Att påstå att han tagit sig an ett riktigt stort projekt är alltså ingen överdrift. Men Jakob har en bakgrund i byggbranschen och vet hur han vill ha det, så det allra mesta gör han på egen hand.
Annons
– Jag har fått till lite samarbeten med lokala bygg- och färghandlare, så det är verkligen bra. Ibland får jag låna verktyg och maskiner av olika firmor, det underlättar otroligt mycket.

Jakob har varit nära några olyckor hittills. Bland annat när det sprutade upp vatten över golvet från några ledningar som han trodde det saknades tryck i.
Bild: Catharina Hugosson
Jakobs pappa är med på båten och hjälper till emellanåt, med förstärkning av hans syster och mamma.
– Sedan har några vänner varit här och hjälpt till, men det mesta av jobbet gör jag. Jag har lite svårt att släppa det till någon annan också.

Längs ena skeppssidan finns luckor som går att öppna. – Här ska jag ha en badstege sen, säger Jakob.
Bild: Catharina Hugosson
MS Hammarö byggdes 1947 och kom till Gävle runt 2010. Som ofta med en träbåt krävs det en hel del arbete och underhåll. Och på ett skepp – ännu mer.
– När man bygger om en båt så tar allt mycket längre tid. Det är vinklar och vrår som helt enkelt inte är raka på samma sätt som i ett hus som står på marken. Men jag gillar det, säger Jakob som inte ens duckar för det faktum att hundra ton Hammarö behöver lyftas upp ur vattnet inom en relativt snar framtid:
– Ja, snart nog kommer jag att behöva lyfta upp båten och besikta skrovet, det blir ett stort projekt. Men det måste göras såklart, så att jag vet att allt är ok under.
Han berättar om en kompis som gått båtbyggargymnasiet och som var en av de som uppmuntrade honom att köpa MS Hammarö.
Annons
– Han sa direkt åt mig att köpa båten, annars skulle han själv göra det. Så han kommer nog att få göra lite arbetstimmar här, säger Jakob och skrattar.

För tillfället är sängen i fören på båten, men sovrummet ska flyttas till den plats som i dag tjänar som kök på MS Hammarö.
Bild: Catharina Hugosson
Annons
Att renovera ett skepp är alltså inte helt enkelt och några incidenter har redan hunnit inträffa.
– Jag har absolut varit nära några olyckor, säger Jakob och skrattar.
Han syftar bland annat på ett klipp som visats tusentals gånger på sociala medier, där han försöker lyfta upp en tvättmaskin genom en lucka i taket men tappar den i golvet med ett brak.
Nere under däck ryms i dag kök, toalett och sovrum. Det är redan ganska hemtrevligt, men även där ska det mesta rivas ut och göras om.

Jakob i nuvarande köket, som så småningom ska bli ett sovrum. – Jag har absolut tänkt "vad har jag gett mig in på", men jag är supertaggad och ser det som en rolig utmaning.
Bild: Catharina Hugosson
– Jag tror det viktigaste är att om man börjar bygga på ett ställe så måste man slutföra det innan man börjar på nästa.
I båten finns alltså redan säng, dusch, toalett och ett fullt fungerande kök med kyl och frys. En matplats har hottats upp med ny färg och väggar och tak har målats ljusa för att kompensera bristen på dagsljus.
– Här blir ett takfönster som blir en del av golvet på däck. Och köket ska jag också flytta upp, säger Jakob.
Han berättar att han ser fram emot att se bygget växa fram, och den totala boytan kommer troligen hamna på någonstans runt hundra kvadrat, fördelat på två våningar.
– I överbyggnaden på däck ska jag ha en kamin, men det är mest för mysfaktorns skull. Nu värms båten upp av en luftvärmepump.
Annons

Skepparen själv, Jakob Johannesson, räds inte en utmaning. – Jag ska förändra det här från en soptipp till något riktigt fint.
Bild: Catharina Hugosson
Inredningsmässigt planerar Jakob en mix mellan gammalt och nytt.
– Jag vill gärna ta in återbruk här på båten och fyndar ofta grejer på Erikshjälpen, som ju ligger granne med mig. Nu senast ett gammalt pottskåp som ska bli underdelen på mitt nya matbord.

– Väderskyddet ska rivas i vår, och till sommaren ska jag sitta här på min takterass, säger Jakob Johannesson.
Bild: Catharina Hugosson
Annons
Det finns redan ett stort intresse för Jakobs båtbygge, han har många följare på sociala medier och folk hör av sig till honom från hela Sverige.
– Det var någon från Skåne som hörde av sig och ville komma och hälsa på, men han tyckte att det var lite för långt att åka.

I dag finns en fullt fungerande toalett och dusch på MS Hammarö, men även den ska flyttas och göras om.
Bild: Catharina Hugosson
Jakob berättar också att han kanske kommer att medverka i programmet Husdrömmar på Svt.
– De har hört av sig och vi har en dialog just nu, så det är en ganska stor chans att jag kommer att vara med i det programmet.

Matplatsen har genomgått en uppfräschning och ger lite välbehövligt ljus åt salongen som saknar fönster.
Bild: Catharina Hugosson
Just nu är siktet inställt på att få så mycket gjort som möjligt innan den värsta kylan kommer, även om Jakob är fullt inriktad på att jobba på under hela vintern.
Annons
– Det kommer bli kallt, men det får gå. Sen ser jag fram emot när jag kan gå upp och sätta mig i aktern till våren och dricka morgonkaffe i soluppgången.
Vill man följa Jakobs arbete med MS Hammarö kan man göra det på instagram under profilen projektetpagavlestrand. '
Se fler bilder här:

Jakob Johannesson spenderar all sin lediga tid ombord på MS Hammarö. – Än så länge har jag alla planer i huvudet, men jag ska sätta mig ner och skissa upp det på papper i dagarna.
Bild: Catharina Hugosson

MS Hammarö byggdes 1947 och har hunnit tjäna som fiskeskuta på Gotland, fritidsmotorskepp på Smögen och husbåt i Söderhamn innan hon kom till Gävle 2010.
Bild: Catharina Hugosson

Ett nytt trädäck var prio ett då det gamla var ruttet.
Bild: Catharina Hugosson
Annons

I fören finns i dag ett utrymme för påfyllning av färskvatten, även det ska byggas om i framtiden.
Bild: Catharina Hugosson

Ett rejält skepp kräver rejäla förtöjningar.
Bild: Catharina Hugosson

På baksidan av styrhytten finns ett utrymme som kanske blir en bastu om allt går enligt plan.
Bild: Catharina Hugosson

Nedgången under däck kommer även den att byggas om för att bättre passa med den nya planlösningen.
Bild: Catharina Hugosson
Annons

I ett hem behövs såklart förvaringsmöjligheter och här pågår ett garderobsbygge för fullt.
Bild: Catharina Hugosson

De gamla hamnkranarna på Alderholmen vilar övergivna på andra sidan Gavleån.
Bild: Catharina Hugosson

– Båtens orginalankare ska jag göra något roligt med, men det visar sig sen, säger Jakob.
Bild: Catharina Hugosson