Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Efter fiaskot – nu är regionens vindkraftverk sålda

Region Gävleborg har lyckats sälja sina två förlustbringande vindkraftverk. Köpare är Vindmark Group AB och de fick betala tolv miljoner kronor för anläggningarna, meddelar regionen på sin hemsida.

Text

Bild: Arkivbild, Nina Lindström

Annons

Tidningen har tidigare berättat om Region Gävleborgs fiaskoartade satsning på vindkraft i egen regi. Efter beslut 2012 köpte regionen två vindkraftverk i Småland för sammanlagt 74 miljoner kronor.

Tanken var att vindsnurrorna skulle förse regionen med egenproducerad el. Men investeringen kom ända från start att kantas av problem. Kraftverken har hela tiden haft tekniska problem och aldrig kunnat leverera den mängd el som utlovats eller uppnå den lönsamhet som det var tänkt.

Annons

Annons

I början på det här året meddelade regionledningen att den gett upp om att få ordning på kraftverken. Beslut fattades i regionfullmäktige om att försöka sälja anläggningarna. Det lyckades och nu är affären i hamn. Försäljningen ger regionen tolv miljoner kronor, vilket alltså är betydligt mindre än vad man en gång betalade för kraftverken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan