Annons

Annons

Annons

Gävle

Från pyttelokal till mångmiljonbolag – här är berättelsen om Partykungen

Det har gått 13 år sedan Joel Svensson grundade Partykungen.

Nu har han sålt sina ägarandelar och är "bara" vd.

Men hur gick det till när killen från södra Bomhus byggde upp en rörelse som idag omsätter mer än 300 miljoner? Och hur ser framtiden ut?

Text

I ett bygga bo-reportage i Gefle Dagblad från 2009 skymtar en företagsam 23-åring med näsa för affärer. Joel Svensson berättar att han redan köpt och rustat upp en lägenhet som han sedan sålt med "hygglig vinst".

Pengarna har han sedan investerat i den lägenhet som reportaget handlar om. I denna, sin andra egna bostad, har han lagt nytt golv, bytt ut bänkskivorna i köket och byggt om en säng och en hammock för att de ska rymmas.

Joel Svenssons mamma Eva Svensson har gått ner i arbetstid men jobbar fortfarande åt Partykungen.

Bild: Erik Wikström

Han berättar om sitt intresse för datorer som ledde till att han som 15-åring tillsammans med en kompis skapade ett företag som drev en community. De fick 30 000 kronor när företaget såldes.

Annons

Annons

När reportaget gjordes var Joel Svensson delägare i ett it-bolag och designade webbsidor och sålde reklamplats åt företag. Redan då pratade han om sin tacksamhetsskuld till sin ensamstående mamma som försörjt honom under alla år.

– Nu vill jag ge henne någonting tillbaka och har en överraskning på gång till när hon fyller år, sa Joel Svensson då.

Alla som har läst om Partykungen förut vet förmodligen vad presenten var. Joel Svensson har i åtskilliga artiklar berättat om sin mamma Eva Svensson som efter många år av arbetslöshet fick jobb i det nystartade bolaget Partykungen.

Det är en gimmick som är svår att värja sig mot, en pitch som hämtad ur en skolbok i marknadsföring. Men storyn verkar vara sann.

Joel Svensson sålde återigen sina ägarandelar i ett företag. Denna gång fick han loss 200 000 kronor vilket gjorde att han kunde hyra en lokal på 20 kvadratmeter i centrala Gävle och fylla den med partyprylar.

För ett antal år sedan flyttade Partykungen till nybyggda lokaler på Ersbo industriområde.

Bild: Markus Boberg

Hans mamma jobbade i lagret och själv skötte han allt annat. Men framgången lät vänta på sig – det var först efter ett antal år när trenden med e-handel började växa sig stark som bolagets omsättning steg.

År 2015 utsågs Partykungen till Årets digitala gasell av tidningen Dagens industri. Utmärkelsen motiverades av en osedvanligt snabb ökning av både försäljning och vinst.

Annons

Tajmingen var rätt och konkurrenter som kom efter lyckades inte lika bra, konstaterade Joel Svensson i ett reportage i Gefle Dagblad tre år senare.

Annons

Ifjol hade Partykungen 76 anställda i genomsnitt. Omsättningen var 309 miljoner kronor och vinsten 6,8 miljoner.

Sverige är fortfarande huvudmarknaden men Norge, Danmark och Finland har på senare år knappat in och står nu tillsammans för 40 procent av försäljningen.

Häromveckan kom nyheten att Joel Svensson säljer ägarandelarna i sitt livsverk till den brittiska partykoncernen Amscan International. Han fortsätter som vd för bolaget och ska tillsammans med de nya ägarna ta fram en ny affärsplan.

Partykungens grundare Joel Svensson sålde nyligen sina ägarandelar till Amscan International. Han fortsätter som vd för bolaget.

Bild: Erik Wikström

I tidigare intervjuer har Joel Svensson pratat om möjligheten att expandera till fler länder och att öppna en fysisk butik i centrala Gävle. För tillfället tycks dessa idéer ligga på is.

Just nu är det "business as usual" och fokus på att växa ännu mer på de nordiska marknaderna, skriver Joel Svensson i ett mejl till tidningen.

Som entreprenör känns det som att du är mer utvecklare än förvaltare. Hur kommer du att trivas i rollen som "enbart" vd för Partykungen? Finns det risk att det blir för mycket "förvaltande"?

"Den risken finns alltid! Så länge det är roligt, stimulerande och utvecklande kommer jag att vara kvar."

Har du några andra projekt på gång vid sidan om?

"Nej, jag tror på att göra en sak åt gången och så länge jag är kvar på Partykungen är det mitt enda fokus."

Jobbar din mamma fortfarande åt Partykungen?

"Mamma jobbar fortfarande kvar men har gått ner något i arbetstid och kommer troligtvis att gå i pension om ett par år", skriver Joel Svensson i mejlet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan