Annons

Annons

Annons

Litteraturfestivalen Gävlit

Därför hänger det paraplyer i träden i Esplanaden

Gävlit börjar imorgon fredag. Men det är festligt redan nu i festivalområdet med belysta paraplyer i träden i Rådhusesplanaden.

Scenografen Åsa Norlings koncept till Gävlit väcker nyfikenhet i Gävle. Foto: Åsa Norling

Annons

Det ska synas att det är litteraturfestival i Gävle och i sociala medier sprids nu bilder på paraplyerna som hänger i träden vid Gävle Teater och Folkteatern.

Det är Folkteaterns scenograf Åsa Norling som står för idén. Hon gjorde även den uppskattade scenografin till fjolårets huvudscen inne på Gävle Teater.

– Vi hade önskemål om samma scen som förra året för den blev så bra tyckte vi, men Åsa är konstnär och vill inte upprepa sig och har tagit fram ett nytt koncept, säger Emil Alstermark från Gävlits arrangörsgrupp.

Annons

Annons

Han vill inte avslöja mer om hur den interiöra scenografin kommer att se ut.

– Det jag kan avslöja är att paraplyerna återkommer.

Paraplyerna leder vägen mellan de två teaterbyggnaderna. Foto: Åsa Norling

Eftersom festivalen tar plats både inne på Gävle Teater och Folkteatern ville de markera att festivalområdet sträcker sig över båda byggnaderna.

– Det blir en paraplysnitsad bana som visar vägen mellan de två byggnaderna och markerar att det inte finns någon fram- eller baksida utan bara två framsidor.

Bild: Markus Boberg

Först planerade de att tända paraplyerna på fredag, men ändrade sig när de märkte att nyfikna människor redan nu börjat fråga om dekorationen.

– Vi tänkte att om vi tänder dem redan nu när de är på plats så kanske det blir en buzz och människor som ser dem undrar vad som är på gång. Och så har det blivit, verkar det som.

Förutom konceptet med belysta paraplyer kommer även Rådhusesplanaden precis som förra året att lysas upp av marschaller.

Annons

Emil Alstermark i Gävlits arrangörsgrupp. Foto: Maria G Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan