AnnonsGymnasievalet Gävleborg 2023

En av Sveriges främsta tekniska gymnasieskolor finns i Sandviken - "Leder till alla möjliga karriärer"

Göranssonska Skolan firar 20 år, men vad är det som gör att det industritekniska gymnasiet står ut i konkurrensen?

Enligt Klara Berg, elev i årskurs 3, beror det på lärarna, upplägget på utbildningen – och den goda stämningen på skolan.

– Vi får även göra vår APL utomlands. Jag har precis kommit hem från Chile. Det var en fantastisk upplevelse, säger hon.

Klara Berg är elev i årskurs 3 på Göranssonska.

Göranssonska Skolan är ett treårigt industritekniskt gymnasium som startades av Sandvik och Sandviken kommun 2002. Tanken var att utbildningen skulle ge eleverna goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter examen, eller att söka sig vidare till högskola och universitet.

Det blev en succé och idag är Göranssonska en av Sveriges främsta tekniska gymnasieskolor.

– Jag är jättenöjd med mitt val. Om jag fick välja gymnasium en gång till så skulle jag ha valt samma utbildning. Det kan låta smalt med teknik, men det är en bred utbildning. Den leder till alla möjliga karriärer. Jag har en klasskompis som vill plugga vidare till civilingenjör, medan jag är intresserad av arkitektur och mode, säger Klara Berg, elev i årskurs tre.

Här kan du läsa mer om Göranssonska skolan och dess program

Under de tre åren som utbildningen pågår får eleverna en gedigen allmän utbildning tillsammans med kurser inom bearbetningsteknik och automation. I utbildningen varvas teori och praktik.

Eleverna går ut med både en yrkesexamen, och grundläggande behörighet från Göranssonska Skolan. Eleverna kan även läsa in den särskilda behörighet som krävs för högre tekniska studier.

– De läser upp till 3 500 poäng i stället för 2 500 poäng, som ett nationellt gymnasieprogram innebär. Eleverna blir då redo för både yrkeslivet och för vidare studier. Vi brukar beskriva det som att de läser in fyra år på tre år, säger Maria Edring, rektor.

Frågor eller funderingar? Här finns kontaktinformation till Göranssonska skolan

Göranssonska Skolan är ett treårigt industritekniskt gymnasium där elever har möjlighet att läsa ett utökat program i Sandviken med närhet till Gävle och Falun. Utbildningen ger goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter avslutad utbildning, eller söka vidare till högskola eller universitet.

Det arbetsplatsförlagda lärandet görs på Sandvik i Sandviken förutom fyra veckor i årskurs 3 som förläggs vid någon av Sandviks siter utomlands. Klara Berg har precis kommit hem från sin APL i Chile, Sydamerika.

– Jag åkte till Chile med en klasskompis. Det var bara vi två, så vi har fått ta hand om oss själva, men det har varit både kul och lärorikt. Samtidigt har lärarna på skolan förberett oss för det här. De har alltid sett oss som jämlika och behandlat oss med respekt, säger hon.

Läs om Göranssonska skolan informationskvällar/öppet hus här

Inbäddat innehåll

När eleverna är ute på APL blir de placerade på en avdelning, på kontor eller i produktion, där de får lära sig mer om ett yrke rent praktiskt. De läser också kurser som är kopplade till APL och får olika uppgifter med sig utomlands från skolan.

– Alla var jättetrevliga och vänliga på Sandvik i Chile, även fast vi hade lite svårt med språket ibland, säger Klara Berg och skrattar.

Inbäddat innehåll

Fakta

Göranssonska skolan - Sandvikens tekniska gymnasium

● Program och inriktningar: Industritekniska programmet.
● Kontaktperson/er: Maria Edring.
● Besöksadress: Hamngatan 12 (nås via Järnverksleden).
● Postadress: Internpost 2120, 811 81 Sandviken.
● Telefonnummer: 026-26 50 73.
● Hemsida: www.goranssonskaskolan.com
● Sociala medier: Facebook, Instagram och LinkedIn.
● Antal elever: 196 stycken.

Fakta

Kort om Göranssonska:

● 3-årigt industritekniskt gymnasium.
● Utökat program som ger grundläggande behörighet till högskolan.
● Finns också möjlighet att läsa till den särskilda behörigheten som krävs för teknisk utbildning på universitet och högskolor.
● Varvas teori och praktik.
● Ger goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter avslutad utbildning.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Gefle Dagblads redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan