Annons

Annons

Annons

Gävle

Rosa färg visar vägen till skolan i Hemlingborg

En ny gång- och cykelväg har under hösten växt fram i de södra delarna av Gävle. Från parkeringen intill Ica Maxi leder vägen vidare längs Grafikergatan mot Hemlingborg.

Text

Symbolerna som syns på vägbanan sticker ut både i färg och form jämfört med hur det ser ut på andra gång- och cykelbanor i Gävle. Färgen är rosa och symbolerna liknar inte de vanliga som markerar en gång- och cykelväg.

Den här runda symbolen med texten Mot Hemlingborg är återkommande och ska visa att det är en skolväg.

I den rosa cirkeln syns en byggnad – ovanför porten är en klocka – vilket symboliserar att byggnaden är en skola.

I cirkeln finns en byggnad som ska tolkas som en skola.

– Det är ett hus med en port och en klocka ovanför den, säger Per Enkvist, projektledare på Gävle kommun.

Två tunna streck går ut från byggnadens tak. De ska egentligen inte vara där. Då vägmålningsföretagets schabloner måste hållas ihop under tiden de målas, har dessa ”länkar” skapat de omålade linjerna.

Annons

Annons

– Vi kommer att lägga in önskemål för korrigering av dessa stödlinjer som skapades av mallen, säger Karola Fors, trafikplanerare på Gävle kommun, efter att hon tagit del av bilder på målningarna på vägen.

Pilen pekar i tydlig riktning mot skolan.

Bild: Jenny Kjellin

Men varför rosa och vad varför så annorlunda symboler?

Förklaringen till att symbolerna särskiljer sig från de vanliga för gång- och cykelbanor är att designen kommer från projektet "Hit och dit – barn i trafik".

Projektet ska uppmuntra skolelever till att använda sig av hållbara färdmedel, att gå, cykla eller åka buss. Allt för att göra trafikmiljön runt skolor så barnvänlig som möjligt.

– Hösten 2023 kommer skolan i Hemlingborg att öppna sin verksamhet och vi vill göra allt vi kan för att skoleleverna ska resa hållbart till skolan, säger Karola Fors.

Redan under våren kommer de blivande eleverna från Andersbergsskolan, Frihemsskolan och Hemlingbyskolan tillsammans med pedagoger att cykla eller promenera längs vägen för att öva på att hitta till den nya skolan.

Den här är enkel att tolka. De påminner om traditionella symboler för gång- och cykelväg – men här med ryggsäck.

Bild: Jenny Kjellin

– Det ska vara skillnad på symbolerna. Eleverna ska dra nytta av att det ser annorlunda ut och känna igen sig, säger Karola Fors.

Annons

Vid cirkulationsplatser och korsningar nära skolan finns också uppmaningar om att se sig för. Snart kommer också cykelvägledningsskyltar att sättas upp.

Annons

– Redan i dag är två skolor i Gävle med i projektet ”Hit och dit – barn i trafik”. Det är Milboskolan och Sjöängsskolan i Bomhus. Där har man jobbat tillsammans med elevrådet, vilket bland annat lett till nya passager för att skapa trygghet på skolvägen, säger Karola Fors.

Den rosa färgen på cykelvägen ska hjälpa skolbarnen på väg mot skolan i Hemlingborg.

Bild: Jenny Kjellin

En ryggsäck.

Bild: Jenny Kjellin

En bok.

Bild: Jenny Kjellin

Mot Hemlingborg.

Bild: Jenny Kjellin

Så här ser originalbilden på skolan ut.

Annons

En bok. Stödlinjerna som behövs under schablonmålningen gör att symbolen på cykelvägen fått brutna linjer.

Bild: Jenny Kjellin

En ryggsäck.

Bild: Jenny Kjellin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan