Annons

Annons

Annons

Brynäs

De efterlyser bättre anpassad Limöbåt redan till sommaren

Föreningen Funktionsrätt Gävle har länge krävt en tillgänglig skärgårdstrafik. Nu har rederiet som kör Drottning Silvia en ny mer anpassad båt i sin flotta som föreningen vill att de börjar köra redan till nästa säsong.

– Ta chansen när möjligheten nu finns, säger rullstolburne Lars-Göran Wadén, medlem i funktionsrättsrådet som testat den nya båten.

Helene Åkerlind och Lars-Göran Wadén i funktionsrättsrådet vill att Limöbåten byts ut mot den här. Som det är enkelt att kliva av och på. I veckan gjorde de en tillgänglighetsbesiktning genom att ta en tur ut på Yttre fjärden.

Bild: Anders Sundin

Annons

Rådet bevakar och tar upp tillgänglighetsfrågor för personer med funktionsnedsättning som rör hela den kommunala organisationen. Och där ingår bland annat skärgårdstrafiken och Limöbåten.

– M/S Drottning Silvia som går i dag är inte bra för människor med funktionshinder och har bland annat en jättebrant ramp som aldrig fungerat som den ska. Det handlar om våra rättigheter och diskriminering, säger Lars-Göran Wadén.

Tidningen har tidigare berättat att Drottning Silvia fått ett syskon när rederiet Royal Shipping köpt M/S Wettervik som har trafikerat Vättern. I veckan så gjorde funktionsrättsrådet en tillgänglighetsbesiktning av den nya båten, som nu döpts om till M/S Royal Star, och körde fram och tillbaka till Engeltofta för att testa tillgängligheten under färd och vid på- och avstigning bland annat. Det var nöjda resenärer som var med på provturen.

Annons

Annons

Det är enkelt att rulla på med rullstol eftersom båten tar in passagerare från fronten. ”Det är bra för barnfamiljer och äldre också”, säger Lars-Göran Wadén.

– Det fungerade alldeles utmärkt, jag skulle kunna ta en tur på egen hand utan att ha med mig någon hjälp med den här båten, och det är det som är vårt mål. Att kunna fungera som alla andra i samhället, säger Lars-Göran Wadén.

Det går enkelt att ta sig på båten från fören via en ramp, det finns en trapplift för att komma in i salongen och gott om utrymmen i själva salongen att röra sig, vilket testades med två rullstolar bland annat. Det går också enkelt att ta sig till toaletten och möjlighet att ta sig ut på däck finns också. Det man saknar är en hörslinga och så kallade kontrastmärkning för synskadade.

Men det finns en hake. Rederiet har redan ett kontrakt att köra med M/S Drottning Silvia även under nästa säsong. Och skärgårdstrafiken ska utredas inför upphandlingen åren efter, där tillgänglighet är en av punkterna.

En trapplift gör det enkelt att ta sig in i båtens salong.

– I avtalet som redan finns är båten som ska köra trafiken namngiven, det stämmer. Men det går alltid att omförhandla ett avtal och det finns klausuler för det, så det måste man titta juridiskt på. Men båten är bättre för funktionsnedsatta och vi i Gävle kommun vill ha en tillgänglighetsanpassad båt som inte har kunna levererats tidigare. Nu finns en, så vår önskan är att båten byts ut redan till nästa säsong, säger Helene Åkerlind, ordförande i funktionsrättsrådet.

Annons

Annons

Men vill redaren byta båt och har han möjlighet att göra det är frågan, så vi kollar väl av Royal Shippings Stefan Rudin.

– På sikt vill jag byta båt, det vore toppen och jag jobbar för det. Men jag törs inte lova att det blir redan till nästa säsong. Det är för tidigt att ge några löften redan nu, säger Stefan Rudin.

Det går att röra sig och sitta vid borden eftersom stolarna inte är fastsatta.

Lars-Göran Wadén och funktionsrättsrådet vill se en ny båt som kör till Limön redan nästa år. Som den här som man enkelt kliver på i fören och som har en ramp och trapplift.

Bild: Anders Sundin

M/S Royal star finns redan i rederiet flotta. Men redaren kan inte lova att den går att köra redan till nästa säsong

Bild: Anders Sundin

Funktionsrättsrådets Lars-Göran Wadén och Helene Åkerlind testade tillgängligheten på M/S Royal star i veckan. Och de var nöjda och vill se den i trafik redan nästa år.

Bild: Anders Sundin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan