Annons

Annons

Annons

Gävle

”Min 10-åriga dotter vill inte gå till skolan längre”

Oskar är frustrerad och förtvivlad. Hans 10-åriga dotter vill inte gå till skolan längre.

– Hon är rädd, kommer hem och gråter och vill byta skola.

Text: 

Bild: TT

Annons

När Oskar hör av sig till tidningen är han både arg och frustrerad.

Han tycker att skolan inte gör tillräckligt för att dottern ska känna sig trygg.

– Min dotters fysiska och psykiska hälsa är i fara. Och hennes skolgång.

Nu har pappan anmält skolan till Skolinspektionen som har bollat ärendet vidare till huvudmannen Gävle kommun.

Han berättar:

– Ända sedan min dotter gick i första klass har en och samma pojke vid upprepade tillfällen mobbat och slagit henne. Den här veckan blev hon boxad i magen och riven på en arm.

Efter den incidenten fick föräldrarna en kränkningsanmälan hemskickad där skolan beskriver händelsen och bekräftar att det stämmer.

Men det är inte den första kränkningsanmälan som föräldrarna fått ta del av.

Annons

Under åren har det blivit ett antal, Oskar kan inte komma ihåg hur många det handlar om.

Annons

– Det har handlat om att han ryckt henne i håret, kastat sten på henne och armbågat henne i bröstet. Det är inte bara min dotter som blivit utsatt utan även andra tjejer i klassen. Jag har frågat skolan om det är min dotter som gör något fel, men det har de svarat nej på. Syftet är inte att hänga ut pojken, det är att min dotter ska få en bra skolgång.

Diskriminering och kränkande behandling är förbjudet i förskolor, skolor och andra verksamheter som lyder under skollagen.

Inbäddat innehåll

Enligt Oskar känner dottern en motvilja till att gå till skolan, hon har ofta ont i magen eller huvudet men när de har vänt sig till hälsocentralen finns det inget som visar att hon är sjuk.

– Efter en incident händer det att hon inte vill gå till skolan, då sitter hon hemma och gråter.

Även flickans mamma är upprörd och säger att kränkningarna, som oftast sker på rasterna, gör att dottern går runt med en oro i kroppen.

– Efter sommarlovet sa hon att hon inte ville gå tillbaka skolan och  att hon ville byta skola.

Hon fortsätter:

– Hon trivs med sina kompisar och tycker egentligen om att gå i skolan, men när hon frågar mig varför jag tvingar henne att gå till den här skolan, då gör det jätteont. Och det har varit så i många år. Det här måste få ett slut, det handlar om hennes framtid, säger mamman.

Annons

Är det verkligen offret som ska byta skola?

Enligt Oskar har skolan vidtagit åtgärder men kränkningarna har ändå fortsatt. Han tycker till och med att de blivit fler och grövre senaste tiden.

Annons

– Vi har tjatat och tjatat om att det måste bli någon förändring men det händer ingenting. Någonstans måste vi få ett stopp på det här. Jag vill ha en konkret handlingsplan över hur de ska lösa den här situationen. De säger att de jobbar på det men det har de sagt i fyra år, jag är trött på det här.

– Fyra år är en lång tid både för oss och vår dotter. Är det verkligen offret som ska byta skola?, säger Oskar.

Biträdande rektor på skolan kan inte kommentera det specifika ärendet.

– Det är barn som är inblandade och vi måste ta hänsyn till integritet och sekretess.

Rektorn för rektorsområdet menar att de har rutiner för att hantera kränkningar och att de i det här fallet har vidtagit flera åtgärder. Bland annat finns sedan länge en åtgärdsplan, som uppdateras kontinuerligt.

Anser ni att ni har gjort tillräckligt, fyra år är en lång tid?

– Så länge någon upplever sig kränkt har man aldrig gjort tillräckligt, säger rektorn.

Pappan heter egentligen något annat. Av hänsyn till de inblandade har tidningen valt att inte namnge personerna eller skolan.

Läs även: Mer än 3 200 kränkningar mot Gävleelever

Annons

Läs även: Uppgifter om kränkningar i skolan når inte kommunen

Fakta

Fakta/Nolltolerans och förbud mot kränkande behandling

• Det råder nolltolerans mot kränkande behandling av barn och elever i förskolor, skolor och andra verksamheter som lyder under skollagen. Alla barn och elever har rätt att vara i en verksamhet som är fri från kränkande behandling.
• Förskollärare, lärare eller annan personal som får veta att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten måste anmäla det till rektorn. Rektorn måste i sin tur anmäla händelsen vidare till huvudmannen, oftast kommunen eller den som driver en fristående skola.
• Om ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling är huvudmannen skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna. Om utredningen visar att kränkande behandling förekommit ska huvudmannen vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.
• Huvudmannens utredning av omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna ska göras skyndsamt. Någon definition av ”skyndsamt” finns inte i skollagen.
• Om huvudmannen eller personalen bryter mot förbudet mot kränkande behandling kan huvudmannen bli skyldig att betala skadestånd till barnet eller eleven.

Källa: Skolverket

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan