Annons

Annons

Annons

Korttidsboendet Vårsolen

Korttidsplatserna halveras – fler äldre ska direkt hem från sjukhuset

Tolv platser för korttidsvård ska bli sex i Hofors kommun. I framtiden ska äldre som till exempel legat på sjukhus kunna skickas direkt hem – med en ny sorts stöd från omsorgen.

Planerna har väckt oro hos personalen, som befarar att förändringen kan bli en försämring.

Text: 

På äldreboendet Hesselgrenska i Hofors finns korttidsboendet Vårsolen. Dit kommer personer som behöver mellanlanda någonstans mellan sjukhuset, hemmet och äldreboendet.

Till korttidsboendet kommer personer med många olika behov.

Bild: Arkivbild

– Vi jobbar med tre olika saker: Demensutredningar och avlastningsplatser. Och så vård och omsorg för individer som kommer hit från sjukhus eller hemifrån, för att de behöver rehabilitering och återhämtning, säger Ramón Peréz Cortes som är enhetschef på korttidsboendet.

Även personer som får vård i livets slutskede, kommer till Vårsolen.

Annons

Idag finns tolv korttidsplatser. De kommer att halveras, och det snart.

– Vi har inte satt exakt datum men det planeras till våren 2023. Det här bygger på ett politiskt beslut i socialnämnden, säger äldreomsorgschefen Cissi Hedwall.

Annons

Vi har väldigt många platser i förhållande till befolkningen.

Det politiska beslutet ska handla om färre platser på äldreboendet Hantverkarn. Det har lett till att sex platser på demensboende där flyttas till Hesselgrenska, där sex korttidsplatser försvinner. Tidningen har sökt socialnämndens ordförande Tomas Fröjd (S) men inte fått svar.

I vågskålen ligger att Hofors har stor tillgång på korttidsboende jämfört med andra kommuner, berättar Cissi Hedwall.

– Vi har väldigt många platser i förhållande till befolkningen. Tolv korttidsplatser här skulle motsvara 120 i Gävle till exempel.

Äldreomsorgschefen Cissi Hedwall lyfter fram att "trygg hemgång" ska göras klart innan några platser försvinner.

Bild: Catharina Hugosson

Hoforsbor som behöver korttidsboende enligt hälso- och sjukvårdslagen kan få plats på Rosengården i Sandviken.

Efterfrågan varierar på Vårsolen. Ibland står platser tomma, ibland är det så fullt att korttidsboendet måste låna platser från äldreomsorgen.

Behoven ser inte ut att minska. För att möta dem ska kommunen börja med konceptet "trygg hemgång", som går ut på att personer får hjälp hemma av omsorgspersonal.

– Man tittar på några olika saker: Kan personen gå hem? Vilka insatser behöver personen i så fall? Kan vi ordna det i hemmet? Om det inte går blir det istället plats på korttidsboendet, säger Cissi Hedwall.

Annons

Exakt hur det ska läggas upp, och vilka personalgrupper som ska jobba med "trygg hemgång", är ännu inte bestämt.

Annons

Gävle kommun lade ned sin korttidsvård 2020. 47 platser togs bort och patienter skulle slussas från sjukhus direkt hem eller till äldreboende. Nyligen visade en utvärderande rapport att förändringen lett till allvarliga brister.

Hofors kommun använder exemplet från Gävle i sitt arbete.

– Vi tittar på det och har dialog med andra kommuner om hur de har gjort. Vi kommer att behålla sex korttidsplatser och se till att vi kan säkerställa hemgången, säger Cissi Hedwall.

Korttidsboendet Vårsolen finns på äldreboendet Hesselgrenska.

Bild: Arkivbild

Planerna har mötts med oro bland personalen på Vårsolen, berättar hon.

– Det finns bland annat en oro för att deras kompetens inte kommer tillvaratas. Sedan har korttidsboendet ett väldigt gott rykte, det finns en oro för att förlora det och den goda relationen med sjukvården.

Finns det risk för det?

– Det är klart att det finns risker beroende på hur vi bygger upp det nya. Det finns alltid risker, även nu med de tolv platserna, säger Cissi Hedwall.

"Kan vara en bra utveckling i kombination med korttidsboende"

På korttidsboendet har man inget emot konceptet "trygg hemgång" i sig, berättar enhetschefen Ramón Peréz Cortés.

Annons

– Det är en fantastisk idé. Men problemet som jag ser, och personalgruppen med mig, är att man inte borde ställa insatserna mot varandra. "Trygg hemgång" kan vara en bra utveckling av omsorgen i kombination med korttidsboende, säger han och tillägger:

– Det behöver utvecklas, "trygg hemgång", innan man går vidare mot nya förändringar.

Arbetet pågår med att bygga upp och planera konceptet "trygg hemgång" enligt Cissi Hedwall. Det ska bli klart och komma på plats innan korttidsplatser försvinner.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan