Annons

Annons

Annons

Sandviken

Lisa Nilsson inför Göransson med Weeping Willows: "Melankoliskt och svängigt"

3 december kommer Lisa Nilsson och Weeping Willows till Göransson Arena med sin turné Christmas time has come. Verovin-fanet Nilsson utlovar både melankoli och sväng.

Text

Weeping Willows med Magnus Carlson i spetsen ger sig ut på turné med Lisa Nilsson. Musikerna Niko Röhlcke, gitarr, klaviatur och pedal steel guitar, Anders Hernestam, trummor samt Ola Nyström, gitarr håller ställningarna. Bild: Pär Wickholm

Annons

Lisa Nilsson har dock aldrig gjort en julskiva trots sin långa karriär men det finns på listan över projekt hon vill realisera.

– Mitt problem är att jag har alldeles för mycket jag kan göra. Jag kan kyrkomusiken, jag kan jazzmusiken, jag kan det stora evergreenskonceptet. Ska jag göra något av dem eller allt i en enda blandning? Det är det som gör det svårt. Hade jag varit mer begränsad hade det varit lättare att välja, förklarar Lisa Nilsson.

Två nyskrivna julspår finns i alla fall med Lisa Nilsson på sång sedan ett år. "Love will find a way (this Christmas)" och "The magic is real". Båda inspelade tillsammans med Weeping Willows på deras album "Songs of winter" och det är även dessa herrar som hon också spelar med i Göransson Arena i Sandviken 3 december. Med på scen har de även två blåsare och en stråkkvartett.

Annons

Annons

Detta samarbete dem emellan startade för några år sedan då Lisa Nilsson gästade en av bandets traditionsenliga Mosebacke-spelningar i Stockholm och erbjöd sig på skämt att bli bandets nya medlem. De har dock tidigare haft att göra med varandra på flera sätt och haft ett gott öga till varandra. Exempelvis kompade tårpilarna Nilsson på en av de bästa låtar som hon enligt henne själv har spelat in. En cover på "A change is gonna come" i duett med Titiyo som finns med på samlingen "För Amnesty" från 1998.

Lisa Nilsson fotad 2021. Visste du att instrumentalisterna i Weeping Willows gjorde den första testinspelningen på det som skulle bli hennes album "Viva" från 2000, vilket dock blev en mer programmerad slutprodukt?

Bild: Anders Wiklund/TT

Lisa Nilsson har tidigare deltagit i julshowskoncept i stil med Stjärnklart och Julgalan. Det här är dock något helt annat.

– Såna turnéer gör man för att det oftast är bra med pengar och att det är viktigt att utnyttja det för att väga upp för andra mer utsatta satsningar under resten av året. Men det här som vi gör är ju en regelrätt konsertproduktion, en annan sak.

Känner dig mer emotionellt investerad i det här än en julgala?

– Det spelar ingen roll, jag investerar alltid allt jag har i mina projekt men det är olika saker. Här är det är inget kompromissande med fem olika artisters identiteter utan här är det en idé med två sångare och ett band.

Annons

Hon utvecklar vidare.

– Vår konsert är så bred. Weeping är ingen glättig underhållningsorkester heller. Det finns utrymme för det melankoliska och det svängiga. Men vi har också gjort ganska glada jullåtar som jag tror att folk behöver efter pandemin. Lite Motown så.

Annons

På lokala planet minns säkert någon att Lisa Nilsson var i Gävle hösten 2020 för att spela in en konsert med Gävlesymfonikerna och bland andra Niklas Strömstedt, vilken senare sändes på SVT. Hon besökte då sin lokala favoritkrog Verovin där hon har varit totalt fyra gånger under årens lopp.

– En gång när vi kom dit hade kocken gått hem men kom tillbaks för vår skull. Det är sånt där man aldrig glömmer. Vilken hjälteinsats för ett hungrigt gäng. Det var väldigt fint gjort.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan