Samtidigt som fler vildsvin har gett större problem i jordbruket och trafiken, är vildsvinshanteringen en kostsam historia för jägarna i södra Gästrikland. Förutom det obligatoriska trikinprovet måste jägarna själva lägga ungefär en tusenlapp på cesiumprover och destruktion av otjänliga djur.
– För att kunna hålla jakten vid liv och stävja att man inte hamnar i samma vildsvinsproblem som i södra Sverige såg vi att något måste göras, säger Anders Persson, ordförande i Gävle södra jaktvårdskrets som sträcker sig söderut från E16 genom Gävle kommun.

I Gävleborgstrafiken skedde 19 vildsvinolyckor 2021, hittills i år har det skett 18 olyckor.
Bild: Mickan Thor
Annons
2019 började han tjata på kommunen att de måste hjälpa till och två år senare fick jägarna i jaktvårdskretsen ett bidrag på 80 000 kronor för kostnader för cesiumanalyser och destruktion.
Annons
– Jag stack väl ut hakan och lovade att vi skulle skjuta fler och att problemen på både kommunens mark och andra platser skulle minska om vi fick bidraget, säger Anders Persson.
Och han fick rätt. Avskjutningen ökade.

”Jag tror vi har bromsat den explosiva ökningen av vildsvin tack vare ökad jakt i det här området nu”, säger Anders Persson.
Bild: Privat
2019 sköts 67 vildsvin i jaktvårdskretsen och 2020 94. När de fick bidraget 2021 ökade avskjutningen till 164 vildsvin.
Efter det har kretsen beviljats bidrag med 50 000 kronor för 2022.
– Den sista oktober i år hade vi skjutit 104 så vi kommer att hamna på ungefär samma antal som förra året. Jag tror vi har bromsat den explosiva ökningen av vildsvin tack vare ökad jakt i det här området nu, säger Anders Persson som ändå flaggar för att stammen kan skifta snabbt i storlek.
– Det gäller att ha koll på vildsvinen och att de som finns stannar i skogen.

Vildsvinsjakten ökade i Gävle södra jaktvårdskrets när kommunen började bidra till kostnader för cesiumprov och destruktion.
Bidraget, som gäller svin skjutna inom Gävle kommun, har gett effekt, men fortfarande är höga cesiumhalter besvärligt att hantera för jägarna. Medelvärdet på de vildsvin som skjutits i södra Gävle sedan 2019 ligger på cirka 5 300 becquerel cesium. Viltkött som innehåller mer än 1500 Bq cesium får inte säljas eller skänkas bort och många väljer att inte äta köttet alls när cesiumhaltena är höga.
Annons
Annons
– Var och en gör ju som den vill, Men när vi har toppar på runt 30 000 är det inte roligt, säger Anders Persson som har kartlagt vilken tid på året cesiumhalterna är som högst.

Bästa tiden att jaga vildsvin för att få kött med lägre cesiumhalter är mellan juni och oktober, menar Anders Persson.
Bild: Amanda Segerson
– Så länge de äter saker ovanför markytan är halterna lägre, men när det är fruset och de bökar nere i backen ökar värdena. Vill man ha köttet är det bäst att jaga mellan juni och oktober, säger han och uppmanar jägarna att lämna vildsvin med höga cesiumvärden till destruktion.
– Vi har en container vid avfallshanteringen i Forsbacka och Svensk lantbrukstjänst hämtar containern och kör kropparna till Karlskoga för destruktion.
För att hålla nere antalet vildsvin i Gävleborg har Länsstyrelsen kartlagt utbredning och skador och tittat på vilka möjligheter som finns för vildsvinsköttet att nå konsumenter. Tillsammans med LRF och Jägareförbundet har de lyft fram goda exempel på samarbeten, bland annat Södra jaktvårdskretsens samarbete med markägare och Gävle kommun.
I stora delar av Uppland finns redan ett mer utbrett samarbete mellan jägare, markägare och kommuner. I november förra året genomförde jägare för första gången en gemensam vildsvinsjakt i samarbete med Älvkarleby, Tierp och Östhammars kommuner. I samarbetet finns också ett lokalt slakteri som sköter provtagning och kötthantering.
Mellan 400 och 600 jägare deltog och det sköts 100 vildsvin.
Annons
Efter jakten skänkte jägarna 57 vildsvin till kommunerna. Älvkarleby kommun fick 10 vildsvin. Det gav måltidsservice cirka 110 kilo vildsvinsfärs som blev gulasch och lasagne i skolrestaurangerna och vildsvinsbiffar på äldreboendet Tallmon.
Annons
Den 25-27 november är det dags för årets vildsvinshelg i Norduppland, men något liknande tror inte Anders Persson blir aktuellt runt Gävle.
– Vi har haft en del samjakter, men det är inte samma täthet med vildsvin här och de flesta som jagar vill ta vara på det de skjuter själva, säger han.
Jerker Eklöv på kostkontoret på Sodexos produktionskök i Sätra ser gärna vildsvin på menyn på Gävles skolor.
– Det är inget vi serverar på skolorna idag, men skulle gärna göra det om det går att säkerställa tillgång och kvalitet. Kunde vi köpa kött lokalt, exempelvis från Uppland, vore det ett bra sätt att utnyttja våra svenska resurser, menar han.
Fakta
Mål för vildsvinsförvaltningen i Gävleborg
1. Trafikolyckor med vildsvin ska inte överstiga tio per år.
2. År 2025 har kostnaderna för vildsvinens skador på jordbruksgrödor varit oförändrade eller minskat jämfört med 2021.
3. År 2025 har insatserna för att reducera skador på enskilda och offentliga anläggningar såsom trädgårdar, idrottsanläggningar och kyrkogårdar, vandrings- och cykelleder, ökat.
4. År 2025 är svenskt vildsvinskött i större utsträckning än 2021, en del av det kött som finns i handeln och som serveras i offentlig sektor i länet.
5. År 2025 har skadedrabbade områden i Gävleborgs län upprättat en lokal, adaptiv förvaltning av vildsvin.
Källa: Länsstyrelsens förvaltningsplan för vildsvin som tagits fram tillsammans med viltförvaltningsdelegationen.