Annons

Annons

Annons

Hemlingby-Järvsta-Mårtsbo

Omfattande verktygsstölder på flera byggen i Gävle

Två byggarbetsplatser i Gävle drabbades under natten mot onsdagen av omfattande stölder av verktyg och maskiner.

– Det är klart att det blir ett avbrott i verksamheten, säger Andreas Johansson, regionchef på Byggpartner, en av de drabbade firmorna.

Text: 

Uppdaterad 14.30

Företaget Byggpartner drabbades under natten mot onsdagen av inbrott på två olika byggarbetsplater i Hemlingby. Dels på det pågående bygget av Hemlingborg, samt det intilliggande hyreshusbygget för Gavlegårdarna.

Bygget på Hemlingborg och Gavlegårdarnas bostadsbygge intill drabbades av stöld under natten mot onsdagen.

Bild: Markus Boberg

Annons

Verktygscontainrarna på båda byggarbetsplatserna hade brutits upp. Enligt polisen blev bytet verktyg och maskiner för flera hundra tusen kronor.

– Vi håller på och ser över vad det är som försvunnit, säger Andreas Johansson.

Han konstaterar att inbrottet givetvis påverkat bygget.

– Det finns tack och lov företag som gärna säljer nya saker till oss, men visst blir det ett avbrott i verksamheten när man ska stanna upp och inventera och hantera stöldanmälan i stället för att jobba, säger han.

Annons

Ytterligare en byggarbetsplats, på söder i Gävle, har även den drabbats av liknande stölder under samma natt. Även här har två verktygscontainrar brutits upp och verktyg till ett ännu okänt värde har stulits.

– Det är tyvärr ett mönster vi ser. De slår ofta till mot flera byggen samtidigt, samma natt. Vi har haft liknande stölder i Uppsala under oktober, minst ett 50-tal. Sedan har det spridit sig till Enköping och Västerås. Nu är det första gången i Gävle, vad jag känner till. Så i polisregion Mitt pratar vi om ett hundratal stölder på byggen under oktober och november, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

Magnus Jansson Klarin. Bild: Polisen/Karin Jardbrant

Polisen arbetar efter teorin att stölderna är organiserade och utförda av en internationell stöldliga.

– Ja, det gör vi. Sen vet man inte hur exakt de hör ihop. Men det finns ett likartat tillvägagångssätt, säger han.

Annons

Hittills finns inga misstänkta. Polisen har heller inte påträffat något av det stulna godset från någon av de tidigare stölderna. Vilket skulle kunna tyda på att verktygen och maskinerna försvinner utomlands.

– Värdet är ju miljonbelopp. Sedan tillkommer alla problem med skadegörelse och arbete som står stilla och så vidare, säger Magnus Jansson Klarin.

Läs även: Bildextra från bygget av Hemlingborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan