Annons

Annons

Annons

Gävle

Därför blir det julbelysning i Gävle city – trots elkris

Det blir ingen begränsning av julbelysningen i Gävle city, som tidigare har varit på tal. Istället ska kommunen spara el på andra sätt.

– Men det är lite tråkiga saker för det är inget som syns, säger kommundirektören Göran Arnell.

Text: 

Julbelysningen består av energisnåla LED-lampor. Att släcka ner dem skulle endast ha ett symbolvärde, menar Göran Arnell.

Annons

Precis som många andra kommuner i Sverige har Gävle sett över hur det går att spara el inför vintern. Bland annat har en begränsning av julbelysningen i city varit på tal. Men nu ser det inte ut att bli så.

– Mitt förslag till kommunstyrelsen är att vi inte begränsar julbelysningen. Julbelysningen och bocken bidrar till trygghet, trivsel och attraktivitet för handel och turism i centrum, säger kommundirektören Göran Arnell.

Gavlegårdarnas beslut sedan tidigare att halvera julbelysningen i sina bostadsområden står däremot fast. Även på andra sätt ska kommunen och dess bolag försöka spara el, enligt Göran Arnell.

Annons

Annons

– Vi kör som vi brukar med julbelysningen. Julen börjar i Gävle, säger Göran Arnell.

Bild: Helena Björklund

Bland annat avsätts två miljoner kronor till att byta ut 373 äldre armaturer i gatubelysningen till energisnåla LED-lampor. Det är den sista delen av gatubelysningen som återstår att byta ut. Något som ska ge en besparing på cirka 150 000 kilowattimmar per år och – med dagens elpriser – återbetala sig på cirka åtta år.

– Vi har gjort massor av energibesparande åtgärder under åren, långt innan det var kris, säger Göran Arnell.

Vidare ska ventilationen i kommunala lokaler ses över och eventuellt stängas av på tider när ingen är där.

– Eftersom vi har fjärrvärme i alla våra lokaler spar vi ingen elenergi på att sänka temperaturen. Däremot är ventilation en stor elförbrukare, säger Göran Arnell.

Julbelysningen längs Drottninggatan

Bild: Markus Boberg

Annat som planeras är bland annat att släcka ner onödig fasad- och skyltbelysning, byta ut 400 äldre torkskåp i kommunens förskolor och uppdatera energimoduler i kyl- och frysrum i kök. Gavlegårdarna planerar också för solceller på tre högförbrukande fastigheter: Vallongårdens äldreboende, centrumbyggnaden i Bomhus och äldreboendet på Gävle Strand.

Annons

– Annars är ishallar, badhus och motionsspår stora elförbrukare. Men i dag vill vi inte föreslå några begränsningar där, de betyder mycket för trygghet och folkhälsa, säger Göran Arnell.

Han poängterar att det är den bedömning som görs i nuläget.

– Vi kan komma i ett annat läge där Svenska Kraftnät säger att man eventuellt måste stänga ner el. Då kommer det i en helt annan dager där det krävs andra beslut, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan