Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Linda födde barn i hissen på Gallerian Nian

Planen var att föda på förlossningen i Gävle, men istället födde Linda Ekström sitt barn i hissen inne på Gallerian Nian. Medan hissen studsade mellan våningsplanen tog Anders emot sin son.

– Tänk om vi tagit den andra hissen där det är glas från golv till tak, säger Linda.

Text: 

Annons

När vattnet gick åkte Anders Zetterlund och Linda Ekström från Sandviken in till förlossningen på Gävle sjukhus, redo att få välkomna sin son till världen innanför sjukhusets trygga väggar. Förlossningspersonalen undersökte Linda men kunde bara konstatera att bebisen inte skulle komma riktigt än.

– Vi fick välja om vi ville stanna kvar och vänta, åka hem eller gå ut och äta på stan, säger Anders.

Eftersom parets första förlossning hade tagit flera timmar valde paret det senare alternativet, att åka in till Gallerian Nian.

– Jag mådde lite dåligt när jag gick där och funderade på om jag skulle äta sushi eller en caesarsallad, men det var inte så illa att jag trodde att jag skulle föda barn nu, säger Linda.

Annons

Men barnet i magen hade andra planer än både föräldrar och sjukvårdspersonal. För Linda och Anders hade knappt fått in sin mat när Linda plötsligt kände att det var dags.

Annons

– Jag reste mig upp och sa till Anders att ringa 112 och började gå mot hissen, säger Linda.

Linda och Anders födde barn i en hiss inne på Gallerian Nian på tisdagen.

Bild: Markus Boberg

En kort stund hann Linda fundera på vad restaurangen skulle tänka när de såg de näst intill orörda tallrikarna med mat men så gjorde sig barnet i magen sig påmint igen och nu var Linda säker på att förlossningen redan var igång.

– Jag ringde till 112 när vi stod i hissen och då var min tanke fortfarande att vi skulle föda barnet inne på förlossningen, säger Anders.

Men då vrålar Linda att bebisen redan är på väg.

– Offentliga hissgolv är ju kanske inte de fräschaste så jag fick dra av mig jackan så att hon kunde lägga sig ner på den, säger Anders.

Med larmcentralen i telefonen hjälpte Anders Linda av med byxorna men än så länge kunde han inte se något barn.

– Hissen gick upp och ner mellan våningarna, vi visste inte var ambulansen skulle komma och möta oss och det var väl säkert andra besökare som också kallade på hissen, säger Anders.

Där och då förstod han inte att han kunde be om hjälp att stanna hissen, det är lätt att vara efterklok som han själv uttrycker det. Och själv hade han annat att fundera på än vilket våningsplan som de befann sig på. För när Linda fick en ny värk sa larmpersonalen på telefonen åt Linda att krysta.

– Först såg jag huvudet komma, sen kom hela bebisen, säger Anders.

Annons

Annons

Flora Zetterlund är nu stolt storasyster till lillebrodern Vide Zetterlund. Hon har inte riktigt förstått innebörden av att lillebror är född i en hiss, men det kommer nog tror mamma Linda Zetterlund.

Där i hissen inne på Gallerian Nian, någonstans mellan entréplan och parkeringshuset, fick Anders ta emot sin son klockan 16.57 den 22 november.

– När vakten kom och stannade på entréplan och barnet var ute så kändes det tryggare, säger Anders.

Istället för en filt sveptes sonen Vide in i pappas tröja, det enda tyget som fanns att tillgå i hissen.

– Man hade ju hört om de som fött barn hemma i soffan för att de inte hunnit in till förlossningen och tänkt att det skulle vara hemskt men det här var nog snäppet värre, säger Anders.

Samtalet med 112 varade i elva minuter, sen fanns ambulans på plats och kunde hjälpa till.

– De frågade mig om jag ville klippa navelsträngen. Då kände jag att om jag har varit med hela vägen fram till hit, då ska jag klippa strängen också, säger Anders.

För Linda blev det en annorlunda födsel än den hon tänkt sig men makens lugn fick henne att ta sig igenom situationen.

– Det gjorde så sjukt ont men man tänker ju bara på bebisen och Anders sa hela tiden till mig vad jag skulle göra, säger Linda.

Efter omständigheterna mår familjen idag bra. De är tacksamma för all hjälp de fått av allt från vakter till sjukvårdspersonal. För efter den dramatiska förlossningen kördes Linda och sonen in till förlossningen där sjukvårdspersonal väntade dem.

Annons

Nu är familjen samlad hemma i Sandviken. Linda Ekström, dottern Flora Zetterlund, Anders Zetterlund och nytillskottet, Vide Zetterlund.

– Det var först när vi kom tillbaka till förlossningen som jag riktigt fattade att jag varit med och förlöst mitt eget barn, säger Anders.

Linda och Anders förstår att de kommer få berätta den här historien många gånger åren framöver och om någon inte skulle tro dem, så har de bildbevis.

– Det var ambulanspersonalen som föreslog att vi skulle ta en bild där inne i hissen. Då tänkte vi inte så mycket på det men nu är vi ju så tacksamma för att de föreslog det, säger Anders.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan