Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Pandemins ensamhet inspirerade Gävle-aktuella Anna Öberg

Nu får danspubliken en chans att uppleva Anna Öbergs dansverk "Samvaron" igen. Hon kommer till Länsmuseet Gävleborg (lördag) och Kulturcentrum Sandviken (söndag) för att möta sin publik på tu man hand.

Text: 

Anna Öberg bjuder in till att väva med henne i dansverket "Samvaron", nu aktuellt i Gävle och Sandviken kommande helg.

Bild: Kristian Ekenberg

Annons

I december förra året fylldes Gävle Teater av dans i alla hörn och vrår. Publiken i "Room X" gick runt i hela teaterbyggnaden, till och med nere i källaren under scenen, och denna minnesvärda upptäcktsvandring i dansens värld var ett av de starkaste kulturminnena från 2021.

En av de medverkande var dansaren och koreografen Anna Öberg, som hade premiär för sitt verk "Samvaron".

Annons

Jag var en av de besökare som själva blev en del av verket när jag klev in i ett rum, dörrarna stängdes bakom mig och jag erbjöds att slå mig ner vid en vävstol tillsammans med Anna Öberg, som frågade mig om mina känslor för mitt hem och ur svaren växte en koreografi fram.

"Samvaron", som på lördag ges i Länsmuseet Gävleborg och på söndag i Kulturcentrum Sandviken, beskrivs som ett "koreografiskt kedjebrev" som vandrar mellan olika platser och förändras långsamt i takt med att nya människor tar del av verket.

Annons

TV: Se en trailer för "Samvaron"

Inbäddat innehåll

"Samvaron" gjordes under pandemins nedstängningar och Anna Öberg hade som mål att skapa "en brokig väv av möten och minnen i en tid som så länge har präglats av avstånd och distans".

Hon skapade verket med pandemistöd från Region Gävleborg, bland annat i ett residens på Dansplats Skog i Stråtjära i Hälsingland, och "Samvaron" inspirerades av de otillräckliga metoder för döende människor som gavs för ett sista avsked när vårdavdelningar var stängda för utomstående.

"För mig skapade dessa försök till närhet bara en ännu starkare känsla av ensamhet och jag började fundera på hur jag genom konsten skulle kunna vända ensamhet och begränsning till delad fysisk upplevelse under de premisser pandemin skapade", skriver Anna Öberg i en presentation av verket som hon gjorde för Region Gävleborg.

Annons

I "Samvaron" hörs röster från Stråtjära, Skog, Stockholm, Söderhamn, Bollnäs, Gävle, Uppsala, Falun, Leksand, Gislaved och Delsbo. Ljuddesign står Elize Arvefjord för, ljusdesignen Anton Andersson. Olof Misgeld och Petter Berndalen är musiker och Sofia Romberg har skapat scenografin.

Verket kan både upplevas som interaktivt och som en installation. När det nu visas på Länsmuseet Gävleborg och Kulturcentrum Sandviken är det i 20-minutersperioder med en person åt gången med föranmälan. Se respektive institutions hemsidor för mer information.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan