Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Succéartisten Sofie Svensson inför The Church-gigget: "Tog ett halvår innan vi sajnade"

Fredagen den 25 november kommer landsbygdspopbandet Sofie Svensson och Dom där till The Church i Sandviken. Den västmanländska gruppen som gjorde en av sommarens största svenska sommarplågor "Bubbel på balkongen" har blivit ett flaggskepp för den stekheta epa-genren och för en vecka sedan blev det offentligt att de sajnat med storbolaget Warner.

Text: 

"Det känns som att vi får vara med i en ny era, vilket känns häfigt och jag är tacksam över" säger Sofie Svensson som med sitt band Dom där har blivit galjonsfigur för epa-genren. Hon är personlig assistent. Robin Jonsson är truckförare, Richard "Rille" Åberg är mätingenjör på byggen, Tom "Tompa" Taipele är arbetsledare på Systemair som bygger fläktar och Andreas Bergström jobbar inom lss. Bild: Tobias Jonsson

Annons

Det var faktiskt inte längre sedan än i början på september som Sofie Svensson och Dom där spelade i Sandviken, då på rockfestivalen Backstacke Wrecks som ägde rum utomhus, på Högbo Bruk. På fredag blir det i stället på The Church.

– Jag har ingen aning om hur det kommer gå men jag hoppas på fullt, säger Sofie Svensson som samma dag vi pratar har jobbat fram till nio på morgonen som personlig assistent vilket hon fortfarande gör måndagar och tisdagar.

Många av låtarna handlar om alkohol och fest - men det ska också vara finurligt formulerat. Inte för uppenbart och grovt, men inte heller för tillkonstlat. Bandet petas ofta in i det som kallas epa-genren efter de ombyggda bilarna som körs av ungdomar under 18 år i max 30 kilometer i timmen. Epitetet epa-dunk stämmer dock mer in på helt elektroniska akter.

Annons

Annons

– Vi blir inte arga om man kallar oss epa-dunk, för så fort en låt spelas i en epa eller raggarbil kallas det så för att det inte finns något bättre ord än. Men jag tycker termen landsbygdspop, som någon sa om oss, stämmer bättre.

Du ska inte räkna med något fysiskt släpp i form av en vinyl eller liknande från Sofie Svensson och Dom där. Epa är än så länge en helt digital genre. Den mest rättvisa jämförelsen av gruppen är förmodligen den med akter som Björn Rosenström, 2 Blyga Läppar och Drängarna. Bild: Tobias Jonsson

Om gangsterrap var genren på allas läppar 2019 verkar epa ha gått om 2022 som den stora kommersiella framgångsmusiken i Sverige.

– Det var inte så här mainstream innan coronan och inte strax efter heller så jag skulle i att genren fick ett genombrott i år då den verkligen har vuxit. Vi hade en hit "Var e vodkan" 2019 men då var det inte lika stort att sätta epa-hittar. Jag tror det har att göra med corona, att folk var så uttråkade och började med bilar. Sedan har det bara exploderat.

Hitten "Bubbel på balkongen" i somras tog kombon till en helt ny nivå. Under åren har skivbolagen som hört av sig varit många men Sofie Svensson har stått pall och fortsatt släppa sin egen musik. För en vecka sedan blev det dock klart att "Sabotage" blir den första singel de släpper på ett av världens största skivbolag Warner.

Hur svårt var det för dem att vinna över er?

Annons

– Det var jättesvårt. Vi har hållit hårt på det som vi har byggt upp och varit väldigt skeptiska så det var inte så enkelt för dem. Allt handlar om bra kontakter, en bra deal och öppna och ärliga kort. Det tog drygt ett halvår innan vi var klara så det var en lång betänketid.

Nu ska den nya singeln få leva sitt liv och gro innan en ny kommer i början på nästa år. Att släppa en singel varannan månad är det ultimata har Sofie Svensson kommit fram till.

Hur många streams blir du nöjd över för en låt?

– Siffror är alltid svårt, jag hatar siffror och statistik. Men jag blir väl framför allt glad när den syns i det verkliga livet. När bilar åker till låten och så.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan