Annons

Annons

Annons

Strömsbro-Norrlandet

Batteribolag i Gävle laddar om – satsar på byggindustrin

Kvalitetsbristerna ska vara åtgärdade.

Enligt vd:n har börsnoterade Nilar nu ett batteri som möter marknadens krav.

Ett nytt samarbete med ett nederländsk bolag har öppnat dörren för slutkunder inom byggindustrin.

Text: 

Siffrorna i bolagets rapport för det tredje kvartalet visar på en inbromsning jämfört med samma period ifjol. Lägre omsättning, mindre produktion och färre sålda batterier speglar Nilars nya strategi som säger att lönsamhet ska prioriteras framför snabb tillväxt.

Nilar har cirka 100 anställda i fabriken på Norrlandet i Gävle.

Bild: Erik Wikström

Enligt tidigare prognoser kommer det att dröja innan bolaget blir lönsamt, men förlusten har i varje fall minskat från 100 miljoner kronor under perioden juli-september ifjol till 63,8 miljoner kronor för årets tredje kvartal.

Helt enligt plan, menar Erik Oldmark som blev bolagets nya vd i oktober ifjol.

Annons

Sedan dess har höga materialkostnader och kvalitetsproblem gjort att bolaget dragit ner på personalstyrkan och tempot i tillverkningen. I dag har Nilar cirka 100 anställda i fabriken på Norrlandet i Gävle.

Annons

Nilars vd Erik Oldmark tror mycket på företagets patenterade syrgaspåfyllningsprocess som förlänger batteriers livslängd.

I augusti kunde bolaget presentera ett samarbete med Enequi som är en svensk utvecklare och leverantör av lösningar för energilagring. Överenskommelsen innebär att Nilar ska leverera 800 batterier till ett värde av tio miljoner kronor.

Potentiell slutkund är fastighetsägare som vill optimera sin energianvändning.

Nu presenterar Nilar ytterligare ett samarbete, denna gång med nederländska McEnergy som också bygger system för energilagring. Nilar ska tillverka 350 batterier för slutkunder inom byggindustrin och "det marina segmentet".

Detta innebär att tempot i tillverkningen sakta men säkert skruvas upp igen. Successivt kommer fabriken i Gävle att behöva mer personal, enligt Erik Oldmark.

Det senaste samarbetet innebär att 350 batterier ska produceras i Gävlefabriken.

Bild: Erik Wikström

Han tror mycket på Nilars patenterade syrgaspåfyllningsprocess som förlänger batteriers livslängd och ökar energiuttaget.

"Vidare har vi en teknisk 'road map' för hur vi kommer att fortsätta utveckla vårt batteri över tid", skriver han i ett mejl till tidningen.

Annons

Annons

Hur ser du på framtiden?

"Med spänning! Smarta stationära batterier som laddas när elen är billig, till exempel på natten och används när energin behövs, kommer att finnas i varje hyresfastighet, varje fabrik, varje kontorsfastighet och varje villa. Då behöver batterierna hålla längre, gå att ladda fler gånger och vara säkrare än de alternativ som hittills funnits", skriver Erik Oldmark i mejlet.

Läs mer: Gävleföretaget ska leverera 800 batterier – men väntar med att anställa

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan