Förra året hann hon inte. Då skapade hon en julkrubba till Sandvikens kyrka och tiden räckte inte till. Men i år är Margareta Persson tillbaka med ännu ett nytt pepparkakspalats i Länsmuseet Gävleborgs foajé.
– Det känns jättekul, jag har verkligen längtat. Gud vad jag har saknat att få bygga ett pepparkakspalats.
Den första advent är det invigning och i måndags körde hon delarna på plats. Palatset har samma imponerande höjd som tidigare på över tre meter och i år har bygget fått både mer färg och mer glamour än tidigare.

Pepparkaksparkett och en sur lucia.
Bild: Helen Granditsky
Annons

Kopparskimmer i palatsets fönster.
Bild: Helen Granditsky
Annons
– Jag försöker alltid hitta på nya former och den här gången blev det mycket färg. Nästan överlastat, kanske att jag måste rensa. Det blev också mera koppar, guld, glitter och glam. Ett glam-palats kanske man kan säga.
Hon bakar och bygger alla delarna i sin ateljé i Högbo. Redan den första oktober började hon möblera om. Hon lyfter in bord och hyllor, börjar skära till och bygga upp modeller.

Emil, Ida och en pytteliten julbock.
Bild: Helen Granditsky

Stjärngosse med punk-attityd.
Bild: Helen Granditsky
– Det är då den stora idérushen kommer och det är väldigt härligt. Jag jobbar aldrig så här fritt annars som med pepparkaksbygget. Med leran har jag alltid idéer om vad jag ska göra. Men inte här, det är helt fritt när jag börjar och det är bara här det händer.

Snö av bomull läggs på plats.
Bild: Helen Granditsky

"Att bygga pepparkakspalatset är väldigt fritt och härligt," säger Margareta Persson.
Bild: Helen Granditsky
Frakten av de känsliga delarna skedde precis när ett kraftigt snöoväder drog fram över länet och det blev en del skador under transporten. Men materialet är tillåtande och Margareta har gått efter och lagat och fyllt i lite här och där. Hon bakar allting manuellt av egen deg och monterar ihop delarna med smält socker. Kristyren gör hon också på traditionellt vis av florsocker och äggvita.
Annons
Annons
– Jag sparar äggvitor under hela året och fryser in. Varje gång jag bakar med bara gulor, till exempel när jag gör vaniljkräm, sparar jag äggvitorna som jag tar fram när jag dekorerar pepparkakspalatset.

Hon skapar pepparkaksbygget i sin ateljé i Högbo Bruk.
Bild: Annakarin Björnström

Hon sparar äggvitor hela året och fryser in för att ha till kristyren.
Bild: Annakarin Björnström
Första gången hon gjorde ett lite större pepparkakshus var till julbordet på en restaurang. När hon kom till Högbo Bruk fortsatte hon att bygga, först till Högbo Kvarn och sedan i sin ateljé. Ett år kom Bodil Lennartsson från Länsmuseet på besök.
– "Det där måste vi ha på Länsmuseet", tyckte Bodil och sedan dess har pepparkakshuset växt. Från början stod det på ett bord, ungefär där shopen är och nu bygger jag ända ner till golvet.
Bygget hon gjorde 2019 var rekordstort. Det mätte 3,50 meter från golv till tak och var 2,60 meter djupt. Årets bygge är nästan lika högt med imponerande 3,30 meter i höjd och bredd. Däremot är det något grundare.
– Det är en ny variant på formen. Länsmuseet tycker att det har blivit för trångt i receptionen så i år är det bara 1,60 centimeter djupt. Det blir inte riktigt samma wow-känsla och ser lite ihopklämt ut men jag är ändå nöjd. Helheten blev som ett smyckeskrin kan man säga.
Annons
Förutom guldglans och färgglädje finns det nya figurer från sagans värld som har flyttat in i Margaretas väldoftande palats.
– I år är Emil och Ida med. De firar julafton med paket och lilla julbocken, den är pytteliten.
Annons

Årets pepparkakspalats är skapat av Margareta Persson och invigs den första advent.
Bild: Helen Granditsky
Margareta Persson
Gör: Konstnär och keramiker med ateljé i Högbo Bruk
Aktuell: Har skapat årets pepparkakspalats som invigs på Länsmuseet i Gävle söndagen den 27 december klockan 14:00 med tal och kören Gavlepärlorna från Kulturskolan som sjunger.
Förra året: Gjorde hon en julkrubba i keramik till Sandvikens kyrka och Erik Olof Wiklund hoppade in som pepparkakskonstnär.
Julkrubban: Kommer att ställas ut i Sandvikens kyrka i år igen med visningar och litet skådespel.