Annons

Annons

Annons

Gävle

Därför är det mörkt i polishusets fönster

I år kommer inte en enda adventsljusstake eller annan fönsterbelysning att lysa i något av fönstren i polishuset i Gävle. Inte heller på andra håll i länet tänder polismyndigheten någon julbelysning i år.

Text

Inga adventsljusstakar i polisens fönster.

Annons

Att inte ha några adventsljusstakar i fönstren är ett beslut som hela polisområdet Gävleborg står bakom.

– Enligt Energimyndigheten ska vi dra ner på elanvändningen och det här blir vårt bidrag i det lilla. Man kan tycka att det inte drar så mycket ström men det lilla bidrar till det stora, säger Johhn Köhler, kanslichef.

Inne i polishuset är belysningen i de större passagerna tidsställd för att även där bidra med minskad energianvändning.

Annons

Annons

Vad säger då polisens anställda om att inte få ha någon mysbelysning i sina fönster?

– Det är ingen medarbetare som kommit direkt till mig och sagt något. Det är ganska uppenbart att det är elbrist i landet och Europa. Vi som statlig myndighet har en skyldighet att titta på vad vi kan göra, säger John Köhler.

– Enligt Energimyndigheten ska vi dra ner på elanvändningen och det här blir vårt bidrag i det lilla. Man kan tycka att det inte drar så mycket ström men det lilla bidrar till det stora, säger kanslichef Johhn Köhler.

Bild: Jörgen Svendsen

Om någon tänder en ljusstake då – tas den bort?

– Det här är ett beslut som vi har tagit, som alla chefer i verksamheterna i Gävleborg står bakom. Om någon har en adventsljusstake i fönstret så får man väl iallafall påtala det, säger John Köhler.

Tidigare i höstas övervägde man från Gävle kommuns håll att minska på julbelysningen för att spara el. Tidigare i veckan berättade tidningen att det inte blir någon begränsning av julbelysningen i Gävle city. Man väljer att spara på andra sätt, bland annat genom att byta ut äldre armaturer i gatubelysningen till led-lampor.

Annons

Kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna väljer att halvera sin julbelysning. Den extra trivseln är bolagets argumentet till att inte helt skippa julbelysningen.

Sandvikens kommun tänder sin officiella vinter- och julbelysning – men väljer att förkorta tiden den är uppe.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan