Annons

Annons

Annons

Fotboll

Gävlekillen som tar klivet till MFF – via studiebesök hos Brynäs

Theodor Olsson – från Gefle IF, via Sirius, till Malmö FF.

– Det är så stort det kan bli i Sverige, förutom kanske förbundskapten, säger den 26-årige fotbollstränaren – som nu tänker ta hjälp av Brynäs för att utveckla sig ytterligare.

Och som imponeras av vad GIF gjort.

Text

Theodor Olsson är klar för rollen som assisterande tränare i Malmö FF. Foto: Bildbyrån.

Annons

På tisdag nästa vecka ska Theodor Olsson ner till Malmö för första gången sedan tvåårskontraktet med MFF skrevs på.

– Det är inte riktigt klart var jag ska bo och såna saker, jag ska vara där tisdag och onsdag i alla fall, säger Theodor.

Han fotbollsresa som tränare, som började i Gefle IF:s U16-lag och som föregicks av att han som 15-åring fick leukemi som botades med stamcellsbehandling, har nu tagit honom till högsta svenska nivå.

I en intervju med Sporten i början av 2020, sju år efter att han blivit fri från cancern, sa Theodor så här:

– Det känns så avlägset nu allt det där. Många vet inte ens om att jag varit sjuk, väldigt få här i Uppsala i alla fall. Och jag pratar inte så ofta om det, det är väl bara typ nu i en sån här situation som jag gör det.

Annons

Annons

– Marcus Bengtsson, min gamla tränare i GIF, sa en gång att jag måste vara världens äldsta 96:a. Och det stämmer nog. Jag mognade väldigt snabbt under det där året, när jag umgicks mycket med läkare och levde i den världen. Och det har jag med mig nu. Och jag tror det hjälper mig nu också, i min nya roll i Sirius, att jag som 23-åring coachar en sån som Niklas Thor och att han lyssnar på vad jag säger.

Nu är det spelare som Anders Christiansen, Martin Olsson och Isak Kiese Thelin som ska lyssna på Theodor Olsson.

I Malmö FF blir han assisterande till huvudtränaren Henrik Rydström, precis som det var i Sirius tidigare.

– Vi har en fin relation. Och vi har haft kontakt hela tiden, även efter att Henrik gick till Kalmar. Det var nog inte förrän en tid efter att han lämnat som det gick upp för mig hur viktig han varit för mig.

– Vi har alltid pratat om att det skulle vara kul att jobba tillsammans igen. Nu kom möjligheten när mitt kontrakt med Sirius gick ut, säger Theodor.

Theodor Olsson och Henrik Rydström under tiden tillsammans i Sirius. Foto: Bildbyrån

Allvaret startar efter nyår, först blir det ett par svängar hem till Gävle.

– Jag kommer att fira jul i Gävle. Och sedan ska jag dit och besöka Brynäs också. Jag känner ju deras fysio Johan Holmström sedan han var i Sirius, och han har fixat så att jag ska få komma dit och träffa lite folk.

Annons

Ett studiebesök alltså. Vad vill du få ut av det?

– Mycket handlar om ledarskap, hur Brynäs strukturellt lägger upp varje dag, hur man planerar. Jag hoppas få träffa Mikko Manner förstås. Det finns många likheter mellan hockeyn och fotbollen, men också saker man kan snappa upp och få ny inspiration av. Rydström är väldigt öppen för såna här saker också, att man är nyfiken på nya grejer.

Annons

Möjligen hinner Theodor slinka in hos grannen GIF också, om kansliet är öppet.

Vad säger du om att GIF tagit sig tillbaka till superettan?

– Framför allt är jag fascinerad av lag som kan gå 10, 12, 13 matcher utan att förlora. Man har nästan vunnit matchen innan den spelats. Degerfors gjorde något liknande tidigare. Det är så intressant när det blir så.

– Jag är mest glad för supportrarna som åker långt för att stötta och för alla dom som jobbar i klubben.

Varför lyckades GIF så bra då, enligt dig?

– Först och främst för att dom fick ihop ett lag med bra spelare, bra karaktärer. Martin Rauschenberg har ju tydligen varit oerhört drivande, och där handlar det om Micke Bengtssons prestigelöshet också, att låta honom styra och ställa lite. Det är bra ledarskap.

– GIF har haft en tydlig spelidé också och spelarna för att klara av det.

Lånet från Sirius Antonio Yakoub kom in och betydde mycket. Du hade ett finger med i spelet där, va?

– Ja, jag försökte styra det lite. Man får göra vad man kan vet du.

Annons

Hur ser du framåt mot det nya i Malmö nu då?

– Spännande är ordet. En ny utmaning förstås. Men framför allt känner jag mig väldigt redo, och det är en trygghet. Det är dags för det här nu.

LÄS OCKSÅ: Magnus möter Theodor Olsson: "Sjukdomen jag haft – det är min svarta skatt"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan