Annons

Annons

Annons

Hemlingby

Nu är den nya kulturleden i Hemlingby invigd

Med färggranna fågelholkar, festliga stentroll och mystiska kottdjur invigde barnen på Tummelisagårdens förskola den nya kulturleden i Hemlingby.

– Konst i olika utemiljöer är inte bara ett sätt att göra kultur tillgänglig för fler, utan kan även väcka lust till eget skapande, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Helene Börjesson, (MP).

Text

Knappt hade Bergstrollet i Hemlingby klippt bandet till Barnens stig innan barnen rusade in för att placera ut sina skapelser.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

I anslutning till Upplevelsespåret i Hemlingby invigdes i veckan ett nytt stråk för de allra minsta skogsbesökarna. En 40 meter lång kulturstig som ska kombinera både natur- och kulturupplevelser och uppmuntra till kreativt skapande.

– Det är kul att det äntligen är invigt. Vi har jobbat med det här aktivt i ett års tid med bygglov och byggen, säger Evelina Widerberg, fritidssamordnare på Gävle kommun.

På plats för att hjälpa till med de första konstnärliga-utsmyckningarna var barnen på förskolan Tummelisagården. De hade inför invigningen målat fågelholkar och skapat trollstenar hemma på förskolan som de placerade ut längs med spåret.

– De har stått klara i vårt fönster en tid och barnen har längtat så efter att få komma hit och ställa ut dem, säger förskoleläraren Simon Karlstorm.

Annons

Det här sol-stentrollet var den första skapelsen som hittade sin plats slängs stigen.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

De som inte hunnit skapa något till invigningen eller som hade mer kreativitet i fingrarna att bjuda på fick - innan bandet till kulturstigen klipptes - göra lite sista minuten pynt på plats.

Wilma Vängborg passade då på att måla en träbit föreställande en älg som hon hängde upp i ett buskage. Fågelholken som hon målat sedan tidigare fick hon lämna på marken.

– Jag vet inte var jag vill hänga upp den och snöret har gått av, säger hon.

Wilma Vängborg 5 år hänger upp en älg i trä som hon har målat på kulturstigens rastplats.

Bild: Patricia Ståhl

Sigge Vidman var däremot inte så intresserad av pysslet.

– Nej, sånt gör jag hemma, säger han.

Istället plockade han upp en pinne från marken och började arbeta för att göra barnens skog ännu finare.

– Jag har inte tid att prata nu, jag måste ta bort snö från taket, säger han.

Sigge Vidman, 5 år, njuter av barnens kulturstig på sitt egna vis genom att hålla svamparna rena från snö.

Bild: Patricia Ståhl

Gävle kommun har ansökt om bidrag hos Naturvårdsverket för att anlägga Barnens kulturstig och den intilliggande rastplatsen. LONA, som bidraget från Naturvårdsverket heter, finns till för att stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang.

– Tanken är att förskolor och skolor ska kunna använda platsen för lärande utomhus. Men också att barn och vuxna ska kunna utforska skogen tillsammans på lediga dagar, säger Evelina Widerberg.

Annons

Annons

Hon hoppas att stråket kan väcka skaparglädje för de som går förbi och uppmuntrar andra kreatörer att också ställa ut sina verk i skogen så att man kan se dem från stigen.

– Man får bara tänka på att det ska vara i naturmaterial som trä och stenar så att man inte ställer ut plast eller liknande i skogen, säger hon.

Evelina Widerberg, fritidssamordnare på Gävle kommun och Elin Löfström är glada över att stigen äntligen invigts.

Bild: Patricia Ståhl

Intill stigen har man även upplåtit en rastplats med grill, bord och bänkar, vindskydd och toalett för att göra platsen mer funktionell.

– Det är tillgänglighetsanpassat, så upp till toan finns det en ramp, säger Evelina Widerberg.

Barnens kulturstig ligger bara några meter in i skogen från en av parkeringarna i Hemlingbyområdet. Den som vill kan besöka kulturstigen i samband med att man går längs Upplevelsespåret.

Om man springer riktigt fort kan man se samma utställning minst hundra gånger.

Bild: Patricia Ståhl

Majken Nyberg, 4 år har gjort en rosa och lila ängel.

Bild: Patricia Ståhl

Rastplatsen erbjuder både eldstad med torr ved och en toa man lätt tar sig in till med hjälp av en ramp.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Somliga konstverk placerades synligt intill stigens kant. Andra fick man leta mer efter, som den här snöflingan som en konstnär gömt i ett träd.

Bild: Patricia Ståhl

Sista-minuten-pyssel för de som ville.

Bild: Patricia Ståhl

Barnen placerade ut flera färgglada fågelholkar längst vägen. Den här hamnade visst på sniskan.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan