Annons

Annons

Annons

Söder-Hemsta

Så är dansarna som basar för Gävles största julshow

Förra året debuterade de i Gävles största julshow på Söders Källa och fick många fans på köpet. Sedan dess har de till och med blivit bokade till företagsgig bara de fyra - utan någon marknadsföring. Vi mötte den kvinnliga kvartett dansare som är basen i Christmas Spectacular och alla har gemensamt att de kommer från dansskolan Uddans.

När de inte dansar i Christmas Spectacular jobbar Alma Sköld som säljare på deltid på Åhléns i Gävle samt utforskar intressen som fotografi och visuell kommunikation. Michelle Händelsten Dahlbom jobbar på kulturskolan i Älvkarleby Kommun som danspedagog och med diverse projekt mot unga. Frida Jansson jobbar på skola som vikarie. Denise Lemoine som saknas på bilden är danslärare på heltid på Uddans.

Annons

När den lokala julshowen Christmas Spectacular har smygpremiär torsdag 1 december blir det den tredje gången den har arrangeras sedan starten 2018. Varje gång är de fyra showartisterna nya och tillresta men bakom dem står en fast grupp sedan förra året med fyra unga kvinnor från Gävle - Michelle Händelsten Dahlbom, Alma Sköld, Frida Jansson och Denise Lemoine. Gemensamt för dem alla är att de har sin grundutbildning från Uddans dansskola i Gävle.

Michelle Händelsten Dahlbom är mest erfaren med sin 38 år medan de andra tre är i tidiga 20-årsåldern. Det var också hon som fick uppdraget att sätta ihop kvartetten förra året och sedan i somras har hon skissat på koregorafin. Men alla fyra är eller har varit danslärare i någon form och är därmed ledartyper. Hur funkar det när fyra sådana ska samsas på en scen?

Annons

Annons

– Jag tror att genom att vi har så mycket erfarenhet från Uddans där vi har varit 15-16 pedagoger, så har vi fått lära oss "jag kan inte alltid vara den som är i fronten". Vi har fått lära oss att turas om att vara den som leder. Och det har ju varit jätteskönt för mig som har fått det här uppdraget. För jag vet att om jag kommer hit någon dag och är trött så kommer det att lösa sig då det finns andra ledare som kan fylla i när inte jag pallar, säger Michelle Händelsten Dahlbom, som har gjort koreografin till alla nummer utom Denise Lemoine som har gjort ett nummer.

Michelle Händelsten Dahlbom i mitten. Till vänster Alma Sköld och till höger Frida Jansson.

Bild: Nils Palmeby

Bitvis kunde det kännas förra året som att det var danskvartetten som var stjärnorna, alltså övertrumfade sångartisterna.

– Vissa nummer är det kanske mer vi som skiner, mer dansfokuserat så att säga, medan vi andra nummer med dansen ger effekter för att höja showen. Det kan låta klyschigt men vi är alla stjärnor på scen. Alla är där för att göra en jäkla show helt enkelt, säger Frida Jansson.

– Vår känsla på scen är sånt som publiken märker också. Det är viktigt att få med oss publiken, att vi har en gemenskap, säger Alma Sköld.

Kvartetten kan inte enbart dansa utan sjunga också vilket de även gör i showen i form av kör. Medan Alma Sköld förmodligen är den som har mest sångerfarenhet i kvartetten verkar Frida Jansson vara mest obekväm med det. Men ändå går det inte att komma i från - när de också har beskrivit sina personligheter (se faktaruta) - att de skulle passa perfekt som en popgrupp av något slag. Helt klart är att gästerna från förra året kom ihåg dem vilket faktiskt har resulterat i flera företagsgig bara med de fyra och de är öppna för att bli bokade igen.

Annons

Annons

* Christmas Spectacular spelas 1,2, 3, 9, 10, 16 och 17 december på Söders Källa.

Gemensamt för dem är att de är teatraliska, gillar att showa och jobba med miner och få med det in i dansen på ett lekfullt sätt. Varje gång de repar börjar de med fem minuters prat om dagsstatus. " Det har hjälpt för då vet vi hur vi ska läsa av varandra" säger Michelle Händelsten Dahlbom i mitten. Till vänster Alma Sköld, till höger Frida Jansson.

Fakta

Tjejerna om varandra

Alma

M: Man får en känsla av trygghet och tillit från dig. Och så har du det här sprudlande.

F: Du skapar en så fin balans, genom att vara så inlyssnande som du är. Man kan alltid bolla med dig.

Michelle

F: Gruppens idéspruta.

A: Väldigt passionerad kring känslan och utstrålningen och vilka steg vi ska ha. Hur vi ska kommunicera med våra artister och publiken.

F: Man märker att du har ett annat tänk. Själv är jag fortfarande inne i tävlingsbubblan litegrann, att allt ska vara perfekt, du är mer inne på effekter, sånt som blir "wow" när man väl ser det, du är mer visionär.

Frida

M: Det är mycket struktur och ordning på dig men du har en komisk ådra också. Du vill ha exakta direktiv.

A: Det är väldigt bra balans mellan det tydliga, noggrannhet och detaljer och det pajsiga. Du lyser verkligen upp ett rum när du kommer in i det.

M: Vi kompletterar varandra så bra verkligen.

Denise

A: Hon är ödmjuk och otroligt lugn.

M: Sen finns kontrasten att hon från att ta det lugnt kan ex-plo-dera vilket hon ju visade när hon vann VM i hiphop med Sodium här till exempel.

A: Hon är också otroligt snabblärd.

Annons

Michelle Händelsten Dahlbom, Alma Sköld och Frida Jansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan