Annons

Annons

Annons

Hamrånge

BILDEXTRA: Följ med på julmarknad i Axmar

Vid hyttan i Axmar hälsade själva tomten välkommen till julmarknaden. Snön låg vit på marken – och fick en ung besökare att tänka att hon nog måste ha kommit till Nordpolen.

– Jo, för tomten bor på Nordpolen, säger Inez, 3 år.

Snön gnistrade vit i Axmar när hyttans portar slogs upp och årets julmarknad i Hyttan öppnade.

Majoriteten av marknadens stånd rymdes inne i hyttan, där besökare kunde värma sig vid glödande kolbäddar strategiskt placerade där det var mer plats mellan stånden. Ute brann det välkomnande i såväl marschaller som eldkorgar.

Att självaste tomten stod i dörren fick treåriga Inez att säga till mormor Kristina Laestander att hon trodde de kommit till nordpolen. Att det var vitt på marken gjorde sitt till.

– Det är jättemycket snö här, säger Inez.

Storasyster Vera, 5 år, var mer intresserad av att få gå runt och se om hon hittade något fint.

– Vi får välja något, bara det inte kostar för mycket pengar, säger hon.

Annons

Både Vera, 5, och Inez, 3, fastnade för figurstöpta bivaxljus och fick välja varsitt att ta med hem.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Att tomten hade tid att åka hit, när han borde jobba hårt i tomteverkstaden, fick Inez att fundera.

– Hur har tomten tid att vara här, han ska ju slå in barnens julklappar, frågar hon sig.

När tidningen ser tomten ta en fikapaus ställer vi Inez fråga.

– Det handlar om prioriteringar. Och jag har många duktiga tomtenissar som hjälper till, säger han.

Såhär vid juletid är tomtens favoritmacka en best of-julbordet, med julskinka, senap och rödbetssallad på.

Bild: Aina Lundkvist

Axmars hytta fylldes av julstämning – och marknad.

Bild: Aina Lundkvist

"Jag har hittat jättefina sockar som matchar min mössa", säger Åsa Letho, som flyttat från Hamrångefjärden till Täby, men passade på att besöka marknaden för första gången sedan pandemin bröt ut.

Bild: Aina Lundkvist

Julmarknadens färggladaste försäljare var Helen Engelbaltch, som planerar att starta butik och sinnesträdgård i Överhammaren utanför Axmar nästa år. "Jag har en dotter med autism som älskar saker som rör sig, trädgården och butiken ska vara ett utflyktsmål där man får vara sig själv, där ingen stör sig eller tittar konstigt", säger hon.

Bild: Aina Lundkvist

Mormor Kristina Laestander, från Gottöra, besökte julmarknaden med barnbarnen Vera, 5 år, Inez, 3 år, och dottern Malin Laestander, från Norrtälje.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Annons

"Vi brukar alltid hitta något här. Nu ska vi en krans till dörren", säger Britta Sundin, från Engesberg, och får medhåll från sin make Ingmar Sundin. "Här finns det mesta", säger han.

Bild: Aina Lundkvist

Olavi Tarvainen åker runt på marknader och steker kolbullarVad som är bäst med just kolbullar, enligt honom? "Värmen, det blir varmt och skönt. Det har blivit några tusen kolbullar man har gjort", säger han.

Bild: Aina Lundkvist

"Jag skulle ha varit med på sommarmarknaden, men då kunde jag inte, så jag är med nu istället", säger Laila Bissman, från Norrsundet, som ställer ut naturfoton, de flesta från trakten. Vännen Lena Danielsson, från Axmarby, fastnade för ett foto på en träeka. "Jag vet inte varför, ibland tycker man bara om något", säger hon.

Bild: Aina Lundkvist

"Jag brukar köpa matolja av Ola, men jag har kvar sen sommarmarknaden. Så det blev prinskorv till jul istället", säger Annika Persson, från Axmar, som besöker julmarknaden med sin man Torbjörn Persson.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan