Annons

Annons

Annons

Gävle

Han höll skrivandet hemligt för alla – nu debuterar Gävlebon som poet

Lars Freij från Gävle kombinerar byggandet av T-banan i Stockholm med att skriva poesi. I debutboken efterlyser han en mer empatisk värld.

Text

Annons

Lars Freij har skrivit sedan ungdomen, men det har skett utan insyn från andra. Så när han nu debuterar med en diktsamling kommer han samtidigt ut som poet för sin omgivning.

När han allvarligt sa till sin sambo att han måste berätta någonting för henne, befarade hon det värsta.

– Hon trodde att jag skulle berätta att jag ville göra slut, säger han med ett skratt.

Nej, det Lars Freij berättade var att han ska ge ut sin första bok, diktsamlingen "Empati" (Ekström och Garay förlag).

Han ser sig inte främst som en poet, drömmen är att skriva en roman också, men för det stora skrivprojektet har det inte funnits tid vid sidan av yrkeslivet. Dikterna har han dock kunnat stjäla åt sig stunder för att formulera.

Annons

Lars Freij från Gävle arbetar till vardags som geodesikonsult. Nu debuterar han som skönlitterär författare. Foto: Pressbild

Annons

Helt bekväm är inte Lars Freij med att kliva ut i rampljuset, som det krävs av författarrollen numera. Han blir gärna läst, men är inte så intresserad av att som person uppmärksammas.

– Däremot blir jag jätteglad om någon uppmärksammar och vill läsa mina dikter.

Diktsamlingar brukar kunna ha tämligen svävande titlar, men Lars Freijs är ovanligt konkret: "Empati". Flera av dikterna handlar om just empatin, behovet av empati, och flera andra berör även detta tema mer indirekt.

Empati är någonting som vi måste öva oss på, menar Lars Freij.

– Förut tänkte jag att empati är som förälskelse, bara någonting som kommer automatiskt, men så är det inte. Jag kämpar fortfarande med det och jag tycker att det är väldigt viktigt att vi som världen ser ut idag månar om att känna empati för varandra.

En av dikterna har inspirerats av Boulognerskogen.

Bild: Markus Boberg

Empatin kan vi öva upp genom skönlitteraturen, att se världen genom någon annan människas ögon.

Två av dikterna berör aktuella platser och händelser ur nyhetsflödet. Mariupol i krigets Ukraina och Lampedusa, namnet som har kommit att förknippas med flyktingars färd över Medelhavet. Två exempel på när starka känslor inför nyhetsrapporteringen har bearbetats i dikter.

– Att skriva blir då ett sätt att bearbeta det fruktansvärda som man ser och sin maktlöshet. Det är så lätt att bli blasé, att inte orka ta in eländet.

Annons

Annons

En annan plats som Lars Freij skriver om, mer förknippad med lustfyllda känslor, är Hemingways Key West. Som ung läste Lars Freij i stort sett allt som Hemingway skrev och den amerikanska författaren har varit en förebild. Dikten om Hemingway kom till efter ett besök i författarens hem i Key West.

– Jag blev ganska tagen av att bara gå där i huset och se skrivmaskinen. Jag kände en närvaro. Det var en stor stund för mig.

Gävle-läsare kommer att känna igen även en annan namngiven plats: Boulognerskogen. Och några kommer kanske också att känna igen sig i miljöer som han inte skriver ut koordinater till, bland annat det Hille som han har bott i tidigare.

Lars Freijs yrkestitel är geodesikonsult. Det innebär att han arbetar bland annat med bygget av nya tunnelbanelinjer i Stockholm. Ett yrke där kommunikationen måste vara ytterst formell för att undvika missförstånd. Efter de mycket sakliga meningarna under arbetsdagen är det en befrielse att få leka med språket på fritiden.

Du skriver: “Jag har hopp om varje enskild människa / men föga hopp om mänskligheten”. Berätta om den raden!

– Det är otäckt med flockbeteenden och mobbarmentalitet. Jag tror att människor i grunden är goda, om de inte känner sig missförstådda eller trampade på, men att det i en grupp av människor kan piskas upp otäcka stämningar.

En av dikterna handlar om skidåkning. Lars Freij trivs i Högbo bruks spår en vacker vinterdag, men då ska det inte vara i det trånga konstsnöspåret utan ensam långt in i skogen.

– För mig påminner det om skrivandet på så sätt att jag då bara är i stunden. För mig är det en lyckokänsla.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan