Annons

Annons

Annons

Forsbacka

Ipco med 150 anställda flyttar till Forsbacka: ”Jättestor utmaning”

Wallenberg-ägda Ipco med 150 anställda i Sandviken har köpt Ovakos gamla lokaler i Forsbacka för 28 miljoner kronor.

Genom att flytta dit får företaget mer plats att växa.

– Det är ett sätt att äga vår egen framtid, säger Per Kreij som är vd för Ipco Sweden.

Text

År 2015 beslutade stålbolaget Ovako att lägga ner sin produktion i Forsbacka där 65 personer jobbade. Sedan dess har de 25 000 kvadratmeter stora industrilokalerna stått i stort sett tomma.

Per Kreij är vd för Ipco Sweden.

Bild: Erik Wikström

Två år senare beslutade verkstadskoncernen Sandvik att sälja det som då hette "process systems" och som tillverkade stålband.

Många var intresserade och det blev budgivning. I slutänden köpte det Wallenbergägda bolaget Fam avknoppningen för fem miljarder kronor.

Idag ligger den i bolaget Ipco Group. Det är en koncern som ifjol hade 588 anställda, omsatte 1,5 miljarder kronor och gick med 15 miljoner i vinst.

Annons

Annons

Projektledare Ulf Lindberg, forskningschef Anders Bodin och Sverige-vd Per Kreij i de nya lokalerna.

Bild: Erik Wikström

Verksamheten är global med anläggningar i Asien, Nordamerika, Sydamerika och Europa.

De största fabrikerna finns i Tyskland och i Sverige. I Sandviken har bolaget cirka 150 anställda och där produceras stålband som exempelvis används av företag som tillverkar choklad och spånskivor.

I Sandviken hyr Ipco sina lokaler av det börsnoterade stålbolaget Alleima som i somras knoppades av från Sandvik.

Enligt forskningschef Anders Bodin kostar det betydligt mer att renovera än att köpa Ovakos gamla fabrik i Forsbacka.

Bild: Erik Wikström

Idén att flytta till Forsbacka togs först emot med viss skepticism när den framfördes av Ipco:s ägarrepresentanter.

Men med tiden har motstånden mjuknat. Lokalerna i Forsbacka är inte större, men runtomkring finns 7 hektar mark vilket är en stor fördel.

– Det skulle bli för trångt att expandera i Sandviken. Rent logistiskt ligger vi också bra till i Forsbacka. Dessutom börjar en del av våra maskiner att vara gamla, så de kan bytas ut när vi flyttar, säger Ipco:s Sverige-vd Per Kreij.

Allt gammalt ska bytas ut, enligt projektledare Ulf Lindberg. Större fönster ska också ge mer ljusinsläpp.

Bild: Erik Wikström

Flyttprojektet drog igång redan 2019. De lokaler som Ovako lämnade efter sig var mörka, smutsiga och inte alls anpassade för Ipco:s verksamhet.

Annons

– Vi har börjat sätta in större fönster för bättre ljusinsläpp. Och allt gammalt ska bytas ut; elsystem, belysning, traverser, värme och ventilation, säger projektledare Ulf Lindberg.

Annons

För att minska CO2-utsläppen ska Ipco inte använda sig av gasoluppvärmning. Istället blir det bergvärme i stor skala.

Ovakos gamla fabrik i Forsbacka var mörk och smutsig när Ipco köpte den.

Bild: Erik Wikström

– Vi har borrat 90 hål som är 300 meter djupa, de ger oss 1 500 kilowatt i effekt. Ambitionen är också att sätta upp solceller, säger Ulf Lindberg.

Hur mycket renoveringen kostar är hemligt, men enligt forskningschef Anders Bodin handlar det om betydligt större summor än de 28 miljoner kronor som byggnaderna köptes för.

– Våra ägare tänker långsiktigt och är övertygade om att flytten är bra för bolaget. När Fam köpte Ipco var det för att äga oss i 100 år, säger Anders Bodin.

Ipco:s stålband används exempelvis av företag som tillverkar choklad och spånskivor.

Bild: Erik Wikström

I dagsläget jobbar åtta personer inom bolaget med flyttprojektet. Dessutom sysselsätts mellan 20 och 30 personer i olika konsultbolag.

Att Ipco räknar med att expandera i Forsbacka är inte detsamma som att fler arbetstillfällen kommer att skapas.

– Vi rekryterar ständigt eftersom det pågår en generationsväxling i företaget. Men den nya fabriken blir modern med fler automatiserade moment, så jag tror inte att vi behöver öka antalet medarbetare framöver, säger Sverige-vd:n Per Kreij.

Annons

Efter att Ovako la ner fabriken i Forsbacka har de 25 000 kvadratmeter stora industrilokalerna stått i stort sett tomma.

Bild: Erik Wikström

Hyreskontraktet för de befintliga lokalerna i Sandviken gäller i ytterligare tio år. Det passar ganska bra eftersom flytten beräknas ta mellan fem och sju år.

Annons

– Vi står inför en jättestor utmaning när vi ska köra två sajter samtidigt under ett antal år. Det kan nog bli lite rörigt, men ambitionen är produktionen ska påverkas så lite som möjligt, säger Per Kreij.

På senare tid har förberedelsearbetet får konkret resultat. Ett fundament till en ny slipmaskin är på plats i en renoverad del av lokalerna och installationen har påbörjats.

Projektledare Ulf Lindberg i en renoverad del av lokalerna.

Bild: Erik Wikström

– Efter sommaren ska vi ha en maskin som rullar och sedan ska produktionen i den successivt rampas upp under ett år, säger projektledare Ulf Lindberg.

Hur påverkas ni av det nya ekonomiska läget?

– Lågkonjunkturen är dålig för alla och för oss kommer det kanske perioder när flyttprojektet går långsammare än planerat. Men vi ska nå målet, så är det bara, säger Sverige-vd:n Per Kreij.

Forskningschef Anders Bodin, projektledare Ulf Lindberg och Sverige-vd Per Kreij.

Bild: Erik Wikström

Annons

Ipco:s nya lokaler i Forsbacka.

Bild: Erik Wikström

Ipco i Forsbacka.

Bild: Erik Wikström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan