Det går drygt fyra arbetssökande per utannonserat jobb i Gävleborg. Under juli till september i år var 12 700 arbetssökande i länet. Samtidigt fanns 3 065 utannonserade jobb att söka. Kunskapsklyftan mellan de jobb som finns och de arbetssökandes kompetens kan vara ett problem.
I Sandvik Mining and Rock Solutions fall var det snarare mångfald än kompetensbrist som sådde fröet till att samarbeta med Manpower och Arbetsförmedlingen.
– Allmänt sett är det brist på utbildade personer som kan jobba inom industrin, men det är ännu färre kvinnor. Vi hittar alltid arbetskraft, men i de flesta fallen är det män, säger Lorraine Lind, som är HR-chef på Sandvik Mining and Rock Solutions.
Annons
Annons

Lorraine Lind. Arkivbild.
Bild: Gabriel Rådström
Från första diskussionen till kursstart tog det omkring ett år. Nu är det dags för 40 personer att ta första steget till ett jobb inom industrin.
Utbildningen är nio månader lång och målgruppen är främst kvinnor. Helt enkelt för att de behöver bli fler på industrigolvet.
Lorraine Lind tog kontakt med Manpower, ett av de företag Sandvik samarbetar med för att hyra in personal. De hade jobbat på liknande sätt med utbildningar tillsammans med andra företag.
– Vi jobbar mycket med praktikanter, från Göranssonska skolan och CVL i Sandviken. Men det är första gången vi gör något med en privat aktör som Manpower, säger hon.

Sandvikens industriområde.
De 40 som valdes ut får en nio månader lång utbildning som ger kompetens att jobba inom industrin.
– Utbildningen mixar praktik med att komma tillbaka och få träna vid skolbänken. Man kan anpassa utbildningen till gruppen och kandidatens förmåga så långt som möjligt. Det kan vara viktigt för att få bäst utfall, säger Patric Palm, managing director på Manpower enterprise.
Annons
För tio av deltagarna kommer praktiken att görs på Sandvik Mining and rock solutions. De tio blir även garanterade jobb på Manpower.
Annons

"Vårt åtagande är att vi coachar man blir anställd hos oss samt att vi coachar deltagarna inför jobb i industrin. Vi gör det med Sandvik, där vi har ett uppdrag att hjälpa till med flexibilitet och bemanning", säger Patric Palm, Managing Director på Manpower Enterprise.
Bild: Pressfoto
Alla som deltar i utbildningen får handledare från Manpower. De tio som gör sin praktik hos Sandvik får individuella handledare även här.
– Vi har sökt personer som är intresserade av teknik, har lite handlag för tekniska frågor och är intresserade av att lära sig nytt. Det är en väldigt viktig parameter, säger Lorraine Lind.
Grundkrav från Manpower är att man har körkort. Från Sandviks krävs att man genomgått en gymnasieutbildning, vilken som helst, och ett annat att man kan svenska och engelska. Att sadla om helt kan vara en utmaning.
– Ja, det är stort och modigt, och visar att man vill göra något annat i livet, säger Lorraine Lind.
Är ni öppna för att göra liknande utbildningar framöver om det här går bra?
– Det är en pilotutbildning. Blir det lyckat och vi känner att vi fortfarande har ett behov kan vi absolut göra det igen, säger Lorarine Lind.