Annons

Annons

Annons

Sandviken

Magnus skadade bil löstes in – nu rullar den igen med ny ägare

Magnus Flink i Sandviken lämnade in sin bil till en verkstad efter att den varit med om en olycka. Bilen hade fått några mindre skador efter att ha körts in i en annan bil bakifrån.

Text

Magnus Flink är en bilentusiast , här med hustrun Anette i en Singer från 1934. Hunden Zack sitter i baksätet.

Bild: Nina Lindström

Annons

– Det var inga stora skador på bilen. Den gick att köra och det var inga skador på styrningen, säger Magnus som själv tidigare varit verksam inom bilbranschen och har ett stort intresse för motorfordon.

Han hade helst sett att bilen reparerats, men försäkringsbolaget bedömde annorlunda. Bilen löstes in och Magnus fick ut 44 000 kronor efter att självrisken på 5000 kronor dragits av.

– Jag hittade ett tiotal annonser på nätet där begagnade bilar i samma modell kostade från 59 000 kronor. Om man räknar bort självrisken så fattas det i alla fall 10 000 kronor för att köpa en likvärdig bil. Det är pengar som man som pensionär inte snyter upp bara så där, säger han.

Försäkringsbolaget å sin sida svarar att de stämmer av marknadsvärdet med flera aktörer inför en värdering. ”När vi skickar ut ersättningsbrevet till försäkringstagaren bifogar vi en bilaga som beskriver hur vi kommit fram till fordonets marknadsvärde.”

Annons

Annons

Magnus accepterade summan på 44 000 kronor som han fick ut på försäkringen. Att klaga skulle ha dragit ut på tiden och behovet av en bil vägde över.

– Jag skickade i alla fall in information om begagnade bilar som jag hade hittat, priser och bilfirmor som visade på en högre summa än jag fått. Försäkringen ska ju vara så att du ska kunna köpa en likvärdig produkt till marknadspris, säger Magnus.

Vad han inte visste om och heller inte blev upplyst om, var att han hade rätt till att i det närmsta gratis få en hyrbil i den extraförsäkring som han betalat för. Det uppdagade sig senare, när han fick ekonomisk ersättning för att försäkringen inte utnyttjats. Magnus hade hellre sett att de fått tillgång till en hyrbil för att de skulle få längre tid på sig att leta en ny bil. Nu blev köpet av ny bil framstressat.

Magnus annonserade ut vinterdäcken efter att bilen lösts in. Den som köpte däcken hade även köpt och reparerat Magnus gamla bil.

Bild: TT

Han är också besviken över att bilen som blev utdömd och inlöst nu är reparerad och ute på vägarna – nu med ny ägare.

Enligt Länsförsäkringar går ett inlöst fordon oftast till bildemontering och återvinning. Vissa delar återanvänds till exempel vid skadereparationer.

”I första hand ersätter vi en skada genom att reparera fordonet. I de fall där kostnaderna för att laga skadan är högre än bilens värde så löser vi in bilen. Den ersättning som kunden får baseras på fordonets marknadsvärde vid tidpunkten före skadan,” skriver handläggare på Länsförsäkringar i ett mejl till tidningen.

Annons

Annons

Det händer i enstaka fall att verkstäder som försäkringsbolaget samarbetar med kan köpa inlösta fordon för att laga och sälja vidare.

Att den inlösta bilen åter var i körbart skick fick Magnus veta när han annonserade ut bilens vinterdäck.

– Då kommer en kille från bilfirman där jag lämnade in bilen och köper däcken. Han berättade att han hade köpt min inlösta bil och lagat den. Jag tycker att det är oschysst agerande. Först får man höra att bilen inte är värd att repareras och sedan lagas och säljs den.

Magnus har vänt sig till klagomålsansvarig på Länsförsäkringar men han tycker inte att han har fått svar på sina frågor. En fråga han ställer sig är varför hans bil anses ha mindre marknadsvärde än likvärdiga fordon.

Till tidningen ger Länsförsäkringar svaret: ”När vi gör upp om ersättningen för det skadade fordonet så får kunden ett ersättningsbrev som denne får underteckna. När detta är gjort är vi överens om ersättningens nivå samt att äganderätten på fordonet övergår till oss. I ersättningsbrevet framgår även att vi som försäkringsbolag har rätt att sälja det skadade fordonet.”

– Jag vill bara ha ut marknadsvärde för min bil och det anser jag inte att jag fått. Det rör sig om en struntsumma för försäkringsbolaget, och om de inte kan betala vad det är värt så får de väl höja premien då, säger Magnus.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan