Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Läsartext
Mycket historia inför Strömvallens 100-årsjubileum

Gästrikeidrottens Historiska Förenings inbjudan till Silvanum och Anders Wessléns presentation av Arkiv Gävleborgs material om Strömvallens historia lockade ett sextiotal medlemmar, som under inledande samling fikade och pratade idrottsminnen med gamla vänner.

Text

Detta är en läsartext.

Ordförande Gunnar Lindbom hälsade välkommen, presenterade kvällens program och visade Hille IF:s nyutgivna jubileumsbok 100 år. Bo Nordlund gav exempel på unika idrottsminnen han hittat i Arkiv Gävleborg och visade jubileumsskrifter som Gästriklands idrottsföreningar, ofta tack vare forskning i arkiv, givit ut under årens lopp. Skrifter som förutom idrott innehåller värdefull lokal kulturhistoria.

Strömvallens historia lockade många medlemmar.

Bild: Privat

Mycket idrott finns i Arkiv Gävleborg, men Anders Wesslén vädjade, att fortfarande återstår för många föreningar att deponera sina arkivalier där. Han visade också arkivets hemsida med mängden av idrott registrerad och hur man hittar bland protokoll, verksamhetsberättelser, tidningsklipp och bilder.

Annons

Annons

Anders Wesslén berättade om Strömvallen och visade dokument.

Bild: Privat

Strömvallens historia inför 100-årsjubileum 2023 var kvällens huvudtema. Anders Wesslén berättade till dokument och bilder ur Arkiv Gävleborg, hur de Mattonska vretarna från 1903 blev till Strömdalens idrottsplats, som utvecklades till SM i friidrott 1915 och blev för sin tid en unik, modern arena.

Isaac Westergren satte sin prägel på allt i Gävleidrotten under tidigt 1900-tal, både som aktiv, mecenat och ledare. Han tog initiativ och ansvarade för utveckling av Strömdalen till en modern arena för tävlande och särskilt för publiken. Erik Vestergren fick uppdraget som arkitekt och han arbetade med tegel och trä, vilket fortfarande präglar arenan. Idrottsinstruktören Edvard Österberg blev kunnig platschef för anläggning och byggnation. Mycket tungt jobb utfördes som nödhjälpsarbeten. Gävle stad bidrog med pengar och Westergrens till synes gränslöst rika företag agerade som sponsor. En snillrik idé var att bekosta tegelstenar i form märken för 25 öre.

I juni 1923 invigdes Strömvallen med pompa och ståt inför 5 000 åskådare och stor nationell uppmärksamhet. Namnet på arenan hade segrat i en tävling med allehanda förslag, men statyn Löparen eller Gunder Hägg invigdes inte förrän 1948 efter konflikt mellan idrotts- och kulturintresse om minnesmärkets konstnärliga form. Wesslén fortsatte med att i tidsdokument redovisa den mångsidiga verksamhet som bedrivits på Strömvallen under årens lopp, förutom all stor idrott där.

Hans avslutande förhoppning blev att Gävle hyllar Strömvallen, när den klassiska arenan fyller 100 år i juni 2023.

Gästrikeidrottens Historiska Förening

Bo Nordlund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan