Fyra schimpanser har skjuts ihjäl i Furuvik, en historiskt mörk dag för parken.
Exakt vad som har hänt vet jag inte men jag kan konstatera att det mesta har gått snett för Furuviksparkens schimpansskötsel senaste tio åren.
Det var då Ing-Marie Persson tvingades ta adjö från parkens schimpansflock.
Att göra sig av med en världsberömd schimpansdjurvårdare var misstag nummer ett.
Nästa enorma misstag var att ta in en ny hane 2015 utan att ha kompetens att introducera honom. Det gick åt skogen och sedan dess har Furuvik tvingats att dela upp gruppen i två grupper, vilket inneburit att parken varje år sedan dess behövt dispens via Jordbruksverket eftersom varje schimpansgrupp egentligen haft det för trångt enligt djurskyddslagen.
Annons
Det krävs mycket hög kompetens för att ta hand om schimpanser och den har Furuvik saknat sedan Ing-Marie slutade.
Annons
Min tidigare granskning av Furuviksparkens schimpanser ledde mig till en resa där jag dokumenterade den illegala handeln med schimpanser i Afrika. Fem år har gått sedan jag var med och flyttade tre schimpanser som konfiskerats av myndigheter i Sydsudan till ett reservat i Zambia.

Schimpansen Miriam och reporter Johan Järvestad.

Miriam hade tagits från det vilda och blivit ett husdjur i Sydsudan, innan hon konfiskerades av staten och skickades till ett reservat.
Bild: Johan Järvestad
Där träffade jag schimpansen Miriam som nästan var fullvuxen. Att möta hennes blick var som att se en människa i ögonen. Vi kramades, hon gick igenom mitt hår efter loppor och jag gjorde samma på henne.
Jag insåg där att schimpanser inte är ett djur som andra. För mig är de närmare en människa än ett djur. Vi delar 99 procent samma DNA.
Att fyra schimpanser skjutits i Furuviksparken är en fruktansvärd tragedi. Det var Furuviksparkens ansvar att hålla dem säkra och där har de misslyckats.
För det kommer Furuviksparken alltid att bära en stor skuld.
Annons
Annons