Annons

Annons

Annons

Elsparkcyklarna i Gävle

Kommunen tecknar avtal med Voi – Gävle först i Sverige

Från och med våren 2023 kommer Gävles invånare kunna hyra både elsparkcyklar och elcyklar via kommunen.

Detta efter att Gävle som första stad i Sverige har upphandlat en tjänst för ett hyrcykelsystem.

Elsparkcykel-företaget Voi har tilldelats ett tvåårskontrakt med uppdraget att sköta systemet.

Bild: Stina Stjernkvist/ TT

Annons

Under onsdagen meddelade Gävle kommun att man genomför Sveriges första upphandling av ett hyrcykelsystem, med både elsparkcyklar och elcyklar.

Det kända elsparkcykel-företaget Voi har tilldelats ett tvåårskontrakt med uppdraget att sköta systemet.

Enligt kommunen innebär upphandlingen att ett begränsat antal aktörer kommer att kunna hyra ut elsparkcyklar och cyklar.

Annons

– Att få till ett hyrcykelsystem, ett så kallat mobilitetssystem, har varit på agendan i flera år. Nu har vi kommit i mål och vi ser fram emot vad det här innebär, säger Madelene Håkansson, planeringsstrateg på Gävle kommun, i ett pressmeddelande.

Annons

Företagen kommer själva att ansvara för hanteringen av fordonen och platserna där man kan hyra cyklarna kommer att placeras ut på flera ställen runt om i kommunen.

– Gävle kommun har höga ambitioner när det kommer till hållbart resande och att vara en klimatneutral kommun. Det är viktigt att kommunen hittar nya samarbetssätt med innovativa företag, som under ordnade former erbjuder Gävles invånare ökad tillgänglighet, men utan ökade utsläpp, säger Daniel Olsson (S), ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan