Annons

Annons

Annons

Schimpansdramat på Furuvik

Schimpanserna fortfarande inte instängda – "full beredskap"

Fyra schimpanser, varav en förmodas vara skadeskjuten, är fortfarande på fri fot någonstans i schimpanshuset i Furuviksparken.

– Där har vi full beredskap runt huset, men natten har varit lugn, säger Annika Troselius, informationschef på Parks & Resorts.

Text

Det har gått en natt sedan den tragiska händelsen då fyra förrymda schimpanser sköts i Furuviksparken. Tre har konstaterats döda.

Bild: Markus Boberg

Den fjärde är förmodat skottskadad, men befinner sig någonstans i schimpanshuset tillsammans med de kvarvarande tre aporna från den sammanlagt sju individer starka gruppen.

Annons

Annons

– Så som jag har fått det förklarat för mig var det en schimpans som var på väg att ta sig ut. Då sköts den och den tog sig då tillbaka in i schimpanshuset, säger Annika Troselius som under torsdagsmorgonen anlände till Furuviksparken för att leda informationsarbetet på plats.

Schimpanserna är alltså någonstans inne i schimpanshuset, men inte nödvändigtvis inne i de delar av huset där de har sina hägn.

– Nej, de är inte instängda. Det innebär att vi ännu inte kan låta personer röra sig fritt i parken. Vi håller på och skaffar oss översikt exakt över var schimpanserna befinner sig i huset, säger Annika Troselius och understryker att ingen kommer att tillåtas närma sig anläggningen innan det är absolut säkert.

Bild: Markus Boberg

Det innebär också att man än så länge inte har hunnit få en bild av hur aporna kunde ta sig ut ur sina hägn under onsdagen.

– Vi vet fortfarande inte hur det här kunde hända. Därför har vi fortsatt full beredskap runt schimpanshuset, säger Annika Troselius.

Hon vågar inte ge några besked om vilka schimpanser det är som avlivats.

Bild: Markus Boberg

Annons

–Exakt vilka individer det är har vi inte fullt klart för oss, och det är viktigt att det blir rätt innan vi går ut med någon information om det, säger hon.

Annons

Vad händer just nu?

– Just nu jobbar vi med att få en överblick var de befinner sig i huset.

Har djuren tillgång till mat och vatten?

– Det är också ett av våra största fokus just nu. Att få in dem i ett hägn på ett säkert sätt, säger Annika Troselius.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan