Annons

Annons

Annons

Microsoft etablerar sig i Gästrikland

Microsoft får ok för fler transformatorer i Stackbo

Samhällsbyggnadsnämnden ger okej till att ge mer utrymme för transformatorer till Microsofts datahallar i Stackbo. Nu inleds samråd för att ändra i detaljplanen för techjättens elintensiva verksamhet.

Text

En av Microsofts hallar i Stackbo är redan i gång, totalt planerar man för minst fem sådana här hallar på platsen.

Bild: Markus Boberg

Annons

En av hallarna är redan igång på Microsofts anläggning i Stackbo sedan slutet av förra året och en andra växer fram. Totalt vill man bygga fem hallar inom några år, men på längre sikt kan det bli ända upp tio enligt deras ritningar.

Annons

Nu vill man öka på området österut för en transformatorstation. Enligt Microsoft utökas stationen för att Vattenfall behöver utökad kapacitet för andra (än Microsoft) kunder i framtiden. Man har köpt mark av en privat skogsägare.

Annons

– Vad som är positivt i sammanhanget är att Vattenfall kan bygga vidare på de investeringar i energiinfrastruktur som vi redan gjort och expandera infrastrukturen så att den även kan komma till nytta för andra kunder i området. Microsofts energibehov är täckt sedan tidigare, sa Microsofts pr- och kommunikationschef Andreas Wingren tidigare till tidningen.

Det röda streckade området är det som Microsoft vill låta transformatorstationen expandera. Bild: Ur ansökningshandlingarna

Samhällsbyggnadsnämnden går nu på Microsofts linje och inleder samråd för att ända i detaljplanen för att möjliggöra ändringen.

Det innebär bland annat att skog tas ned för transformatorstationen och att en luftburen kraftledning kommer att passera i området. Eftersom området ligger i anslutning till den redan befintliga transformatorstation så finns inga särskilda natur-, rekreation- och eller friluftsvärden, menar nämnden.

Samrådstiden pågår mellan 16 december 2022 och 20 januari 2023 då man kan lämna in sina synpunkter på transformatorstationen.

Microsoft har även en anläggning vid Ersbo och en i Tuna i Sandviken.

Stackbo stamnätsstation är en viktigt knutpunkt för el till hela Gävleregionen.

Bild: Anders Sundin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan