Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

Ny textrobot oroar Högskolan i Gävle: ”Lättare att fuska”

Chatroboten GPT behöver bara några sekunder på sig att skapa en välskriven text. Nu oroas Högskolan i Gävle att fusket med inlämningsuppgifter kommer att öka.

– Vi måste hitta system för att hantera och övervaka skrivprocesserna mer, säger Jonas Kågström universitetslektor på Högskolan i Gävle.

Text

Mera salstentor och övervakning i realtid kan bli aktuellt för att stävja användandet av textrobotar bland studenterna.

Bild: Markus Boberg, Anders Sundin

Annons

Vi börjar med att be den nya AI-roboten Chat GPT att skriva en kort artikel om Gävle mesta kändis, Julbocken. Några sekunder senare är texten färdig:
”Julbocken i Gävle är en stor julbock som varje år reser sig i staden Gävle i Sverige... Julbocken i Gävle är 13 meter hög och gjord av trä, halm och plaster. Varje år byggs den upp i stadens centrum och är en populär sevärdhet för både invånare och besökare. Tyvärr har julbocken i Gävle också blivit måltavla för huliganer och har brunnit ned flera gånger under årens lopp...”

Det är så den fungerar, du skriver in vad du vill att den ska göra och roboten kommer snabbt ut med en text efter att ha scannat databasen. Kanske inte världens mest personliga text, men du kan be den ändra stycken och fylla på senare om du vill. Möjligheterna är oändliga och frestelsen för en student med en hemuppgift är inte svår att förstå när lösningen finns några knapptryckningar bort.

Annons

Annons

”Utbildningsbevakning är väldigt viktigt för mig, vi är en liten högskola och vi måste alltid se till att vi har på fötterna, det är extra viktigt att de ekonomer jag utbildar håller måttet”, säger Jonas Kågström universitetslektor på Högskolan i Gävle.

Bild: Anders Sundin

Att studenter fuskar på högskolan är ingen nyhet, det händer regelbundet. Men med den här gratisroboten kommer det bli svårare att upptäcka, den har redan ett eget språk och klarar de plagiatkontroller som lärosäterna redan använder.

– Texterna blir helt enkelt för bra i förhållande till deras muntliga presentationer. Fem till tio procents matchning i plagiatkontrollen är helt okej, eftersom man måste skriva av vissa saker, med textroboten blir det noll och det är en varningsklocka i sig, säger Jonas Kågström.

Chat GPT lanserades av företaget Open AI den 30 november, är gratis och har redan miljoner användare. Användare som låtit verktyget författa krönikor, artiklar eller sociala medierposter. Och kanske använt för hemtentauppgifter...

– Det kan bli aktuellt med mera tentor i salar och att vi via Google-dokument går in och övervaka skrivprocessen i realtid när studenterna skriver. Vi startar 100 uppsatsstudenter i januari som ska skriva sina examensarbeten i företagsekonomi. Där måste vi följa skrivprocessen mer noggrant. Men det kräver mer resurser och tar tid, säger Jonas Kågström.

Artificiell intelligens som är gratis och öppen kan skriva hela uppsatser åt studenterna. Nu måste Högskolan i Gävle hitta nya vägar att stävja fusk.

Bild: Markus Boberg

Jonas Kågström har redan frågat sina studenter genom vad han kallar dold handuppräckning, att alla studenter blundar och räcker upp handen, hur många som använt artificiell intelligens i sina skolarbeten.

Annons

– Ungefär tio procent svarade ja, och skulle jag göra det igen efter open-chat- explosionen så skulle det säkert ha ökat, säger Jonas Kågström.

Annons

Den här typen av textrobotar har funnits ett tag, men för att klara av att hantera dem har du varit tvungen att vara tekniskt kunnig eller så har det kostat pengar. Det som är revolutionerande med Chat GPT är den är gratis, enkel att använda och tillgänglig för alla. Och den är redan bra. Övertygande bra.

– Jag har testat med artiklar som kollegor skrivit, använt mig av nyckelord och rubriker från dem och bett roboten skapa samma artikel. Sen har jag bett andra kollegor svara på vilken artikel som är skriven av AI och vilken som är skriven på riktigt. Svaren brukar bli femtio-femtio, det är lite skrämmande, säger Jonas Kågström.

Den här utvecklingen går förstås inte att stoppa och allt är inte dåligt med den nya textroboten.

”De första signalerna vi fick om Chat GPT var från kollegor i USA som larmade om att hemuppgifterna blivit mycket bättre språkligt sett. De var på en nivå som förvånade, det var en varningssignal på att något vara snett”, säger Jonas Kågström.

Bild: Anders Sundin

– Utmaningen blir att se till att studenterna använder AI-n till goda syften. Den är till exempel otroligt bra på att förenkla och sammanfatta texter. Så om en vetenskaplig artikel känns för svår kan chatten förenkla texten. Den är också duktig på argumentera från olika ståndpunkter, ”Ge mig 50 nya sätt att göra reklam för Gävlebocken” till exempel. Alla förslag kommer inte att vara bra och användbara, men då kan jag komma in och säga: ”Jag vill att ni utvecklar nummer 16, 27 och 38”, menar Jonas Kågström.

Annons

Den egna kunskapen kommer också att bli viktigare menar Jonas Kågström.

– Vi märker att de som kommer från det svenska skolväsendet är en Google-generation, de känner att de inte behöver ha någon kunskap själv eftersom allting går att googla. Det är det som gör det svårt för dem att genomskåda en AI-text, det kan för lite själva och litar blint på tekniken. Den egna kunskapen kommer att bli viktigare, för AI-n är inte bättre än den data den har tränats på.

Annons

Fakta

Chat GPT


Chat GPT har utvecklats av Open AI, en San Francisco-baserad organisation som även är känd för Dall-E, en AI som genererar bilder.
Open AI grundades av bland andra Elon Musk. Den skapades som en icke vinstdrivande organisation men har i dag nära band till Microsoft som har investerat en miljard dollar.
Dess språk-AI har funnits i olika versioner i flera år. Tidigare experiment har visat hur den kan formulera nyhetstexter på ett språkligt trovärdigt sätt, men utan att bry sig om vilka fakta som är korrekta.
Den bakomliggande tekniken bygger på så kallad maskininlärning, där en mjukvara analyserar stora mängder information, i detta fall text, och lär sig känna igen mönster som den kan använda i texter den själv skapar.

(källa: DN)

Bild: Markus Boberg

Bild: Janerik Henriksson/TT

Bild: Markus Boberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan