Annons

Annons

Annons

Sandviken

Jonna, 18, skrev vinnande bidrag: ”Svaret är människor”

Jonna Pirinen Sjöholm på Göranssonska skolan i Sandviken har vunnit förstapris i en skrivtävling för gymnasieelever i länet. Uppgiften var att skriva om hur framtiden kan bli mer hållbar.
– Jag delade upp min text i en dyster och mer positiv del, berättar Jonna.

Text

Längst ner i artikeln hittar du både vinnarbidraget av Jonna Pirinen Sjöholm och bidraget som kom på andraplats av Lova Bader, även hon en Sandvikentjej.

En del av vinsten innebär att segraren Jonna Pisinen Sjöholm, tvåan och trean får texterna publicerad i länets lokaltidningar. Dessutom får segraren 10 000 kronor, tvåan och trean får 5 000 kronor.

Bild: Jenny Lundberg

Skrivartävlingen för gymnasieelever i trean ordnades av bland andra Europahuset Gävleborg, länsstyrelsen och tidningarna i länet.

Uppgiften var ungdomarna var att skriva sina egna tankar kring framtiden och vad de tror har uppnåtts fram till omkring år 2050 och vad det betytt för medborgarna i Sverige eller hela Europa.

Första pris är ett stipendium på 10 000 kronor och andra- och tredjepris stipendium på 5 000 kronor vardera.

Annons

Annons

Segrade gjorde Jonna Pirinen Sjöholm, 18 år, som går på Göranssonska skolan. När svenskaläraren berättade om tävlingen skickade hon in en text.

– Jag har inte skrivit på det här viset tidigare, jättekul att jag går och vinner, säger hon.

Jonna Pirinen Sjöholm från Sandviken vann skrivartävling om hur de ser framtiden kan bli hållbar,

Bild: Jenny Lundberg

De medverkande fick skriva en valfri text om hur framtiden kan bli hållbar.

– Jag delade upp den i två delar. En dyster framtid och en mer positiv – vi som kan påverka hur det blir är ju vi människor.

– Min generation kanske inte kommer påverkas så väldigt mycket men mina barn och framtida generationer kommer göra det, säger Jonna Pirinen Sjöholm.

Det blev faktiskt storslam för Sandviken i skrivartävlingen för även tvåan kommer härifrån. Lova Bader, 18 år, som går på Bessemerskolan.

Här är vinnartexten av Jonna Pirinen Sjöholm

Året är 2050 och hoppet för framtiden på jorden är borta.

Haven är fyllda av giftig plast och ängarnas blommor har vissnat.

De djur som tidigare levt i våra skogar är näst intill utrotade och det är för sent att rädda dem.

Det är för sent att rädda världens befolkning från att dö i de alla naturkatastrofer som blivit allt brutalare genom åren.

Det är för sent för att rädda livet på vår planet.

Hur hamnade vi här?

Svaret är människor.

Året är 2050 och hoppet är större än någonsin.

Fiskar kan friskt simma i haven och barnen kan leka på de blomstrande ängarna.

Djuren lever och mår bra i de gröna skogarna, på de stora savannerna och i de djupa regnskogarna.

Annons

Vi hann rädda dem.

Vi hann rädda världens befolkning från förödande naturkatastrofer.

Vi hann rädda vår planet från att gå under för all framtid.

Hur lyckades vi med det?

Annons

Svaret är människor.

Människors val framför allt.

Året är inte 2050.

Året är 2022.

Än så länge kan vi välja hur vi vill att framtiden för livet på jorden ska se ut.

Än så länge kan vi välja att leva på det sätt som gynnar miljön.

Än så länge kan vi välja vilken mat vi äter, vilka kläder vi köper och vilken transport vi använder.

Det är upp till oss människor om livet på planeten ska klara sig.

Vi måste bara välja rätt.

Här är texten av Lova Bader som kom på andra plats

Framtidens oskrivna rader.

Framtiden. Ett ord som ska beskriva den tiden vi inte har levt än. En tid som tidigare generationer har lämnat till oss unga för att kunna leva, skapa drömmar och sedan även uppfylla dem. Frågan är bara hur? Hur ska vi unga kunna ta oss an en värld som ska kallas framtid? Min framtid är fortfarande oskriven, men trotts det kan jag redan se ett mörker. 

Idag lever den kommande generationen i ett Sverige där frågan om klimatet handlar om en politisk åsikt.

”Vart står du i frågan kring klimatkrisen” är en fråga som ställs dagliga i politiska sammanhang samtidigt som isarna på Antarktis smälter. Trotts detta behöver jag inte bli rolös för klimatkrisen är ändå bara symbolpolitik.

Miljödepartementet läggs ner samtidigt som de mest sårbara drabbas av naturkatastrofer, men Sverige kan ju inte ta ansvar för resten av världen, så bekymrad behöver jag inte vara.

 ”En klimatkris saknar vetenskapligt stöd” är en mening som används i riksdagen samtidigt som medeltemperaturen ständigt ökar. Men våra politiker säger ju att fler dör av kyla än av värme så hur kan jag då vara orolig?

Annons

Vetenskapen är ingen åsikt. Vetenskapen kan inte ersättas med känslor och heller inte stå lägre än spekulationer. Vetenskapen är ett faktum och har sedan decennier tillbaka visat på hur klimatkrisen växer allt större. Sveriges politik måste inse att vetenskapen inte är en åsiktsfråga. Min rättighet till en framtid ska inte vara en fråga som diskuteras i dagens Sverige.  

Annons

Genom ett enat land som står bakom en framtid för mig och alla ungdomar kan förändringar ske. Jag som ska uppleva alla konsekvenser utav dagens handlingar, kräver att handlingar sker! Ett land som Sverige måste ta ansvar över sin möjlighet att kunna förändra. Genom en klar plan för att uppfylla parisavtalet. Genom en ökad donation till länder i kris samt en ökad förståelse för hur hela världen kommer drabbas av klimatkrisen kan faktiska förändringar uppnås. Världen behöver enas för att kunna stoppa det som vi själva skapat. Landgränser kommer inte hindra en naturkatastrof att ta sig in. Detta i sin tur betyder att frågan om vem som ska stå i skuld är irrelevant. Vi alla kommer drabbas en efter en och då är det redan för sent. Klimatkrisen kan föra en sprucken värld samman och bevisar hur vi alla behöver varandra. Kunskapen vi sitter på behöver delas och världen behöver inse att oavsett bakgrund, etnicitet och historia så står vi inför samma öde. Låt inte klimatkrisen bli vårt sista slag, utan gör klimatkrisen till en chans att föra oss samman.

Min framtid ligger i era händer. Jag förlitar mig på er och vill visa framtiden vad jag har att ge. Låt mig få tända ett ljus i mitt mörker. För att jag vill att mina oskrivna rader ska få kunna skrivas.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan