Annons

Annons

Annons

Skutskär

Snart kan du sitta i fängelsehåla i Skutskär – frivilligt

20 januari öppnar Jonas Loef och Daniel Hallgren, kända från Haunted Halloween, sitt nya hjärtebarn Haunted Halls. Första etappen heter The Dungeon – fängelsehålan och är ett escape room – från vilket besökarna ska ta sig ur.

Jonas Loef och Daniel Hallgren från Haunted Halloween öppnar sitt nya koncept Haunted Halls i Folkets Hus i Skutskärs källare den 20 januari 2023. I The Dungeon (Fängelsehålan), det första av tre rum (de andra kommer att tas i bruk senare), gäller det för en grupp om två till sex personer att bryta sig ut ur.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Escape room, ett rum ur vilket besökarna ska ta sig ut ur, har varit en växande trend de senaste åren. Bara i närliggande Uppsala finns flera aktörer, men inte i Gästrikland. Den 20 januari blir det ändring på det, nästintill i alla fall, då ytterst närliggande Skutskär i nordligaste Norduppland precis på gränsen, blir med ett escape room i sitt gamla Folkets Hus. Under senaste året har de byggt klart.

Det är förstås Daniel Hallgren och Jonas Loef som ligger bakom, vilket vi också tidigare har berättat om. The Dungeon, eller Fängelsehålan, är namnet på premiärrummet. De två sista är än så länge hemliga.

Här kan två till sex personer ställa upp. Handlingen går ut på att deltagarna vaknar upp utan att veta var de befinner sig. Sedan gäller det att genom smarta drag och samarbete ta sig ut ur rummet på 60 minuter. Inramningen är skräck och det är också säljpoängen - Sveriges läskigaste escape room. Fenomenet behöver alltså inte vara skräckrelaterat per se. Men det är skräck med finess som Skutskärsduon eftersträvar.

Annons

Annons

– Det ska inte bara vara "bu bu bu" utan måste vara som en melodi, som en skräckfilm, du måste ha dynamiken i upplevelsen. Om du lyssnar på en låt bygger du inte upp någonting om du bara har drop på drop på drop. Eller Spökhuset på Gröna Lund där det står en anställd och skräms var och varannan meter, säger Daniel Hallgren.

En stupstock i fängelsehålan - The Dungeon. Helt klart är att Sverige förmodligen inte har sett ett mer ambitöst escape room av gör det själv-snitt hittills. Många andra gånger är rummen färdiga koncept som kommer redo från USA, att montera enligt en mall. Här har killarna byggt från grunden och också med riktiga stenar exempelvis, inte plastmaterial.

Bild: Nils Palmeby

Killarna har precis som på Haunted Halloween i Forsbacka hjälp av skådespelare som ingår i upplevelsen och de har även uppsikt över rummet från ett kontrollrum där de kan följa gruppens förehavanden. En möjlighet att avbryta finns för den som skulle tycka att det är alltför läskigt. De vill kalla det för den perfekta julklappen och det passar lika bra till någon du tycker om som tvärtom.

– Perfekt för svärmor, skojar Daniel Hallgren.

Daniel Hallgren försöker bryta sig fri från The Dungeon i Skutskär, skräckens hembygd.

Bild: Nils Palmeby

Nytt jämfört med Haunted Halloween är förstås att det finns mer kvalitetstid att spela på här, det är bara en grupp åt gången i en timma jämfört med i Forsbacka där en station måste kunna nollställas på tre minuter innan nästa sällskap går förbi.

Annons

– Här får man också ta på folk till skillnad från Haunted Halloween, säger Jonas Loef.

– Så det här är lite läskigare, säger Hallgren och lägger till.

– Men vi har ett gediget säkerhetstänk också.

Laget samlar ihop en slutpoäng så det går också att tävla mot andra lag inom företaget till exempel. Till en början anordnar de 18 tider varje vecka.

Daniel Hallgren från Haunted Halloween öppnar sitt nya koncept Haunted Halls i Folkets Hus i Skutskärs källare den 20 januari 2023. I The Dungeon (Fängelsehålan), det första av tre rum (de andra kommer att tas i bruk senare), gäller det för en grupp om två till sex personer att bryta sig ut ur.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan