Annons

Annons

Annons

Gävle

Så ska Svenska kyrkan i Gävle klara julen – trots prästbrist

Det fattas präster och musiker i Svenska kyrkans församlingar i Gävle. För att klara midnattsmässor, julottor och julkonserter måste personalen allt oftare täcka upp för varandra.

”Personalbristen ser lite olika ut i våra olika enheter, men fördelen med att vi är en församling är ju att vi hjälps åt”, säger Kajsa Cedervall Westerman, biträdande kyrkoherde i Gävle församling.

Bild: Agnetha Brolin

Annons

– Det kan bli ansträngt när det blir många akuta utryckningar, säger Kajsa Cedervall Westerman, biträdande kyrkoherde i Gävle församling.

Hon berättar att det just nu fattas fyra präster i församlingen. Enligt församlingsinstruktionen ska det finnas 17 prästtjänster i den stora Gävleförsamlingen. Idag är de 13.

Några av prästerna har specialtjänster och arbetar på högskolan, sjukhuset och inom kriminalvården. De arbetar inte i kyrkorna på samma sätt som övriga präster.

– Fördelen med att vi är en församling är ju att vi hjälps åt. Men ibland räcker det inte till och då måste vi exempelvis sammanlysa gudtjänsterna till en kyrka, säger Kajsa Cedervall Westerman och beskriver att det är ett pusslande med scheman för att få ihop all verksamhet när det blir många akuta utryckningar.

Annons

Heliga trefaldighets kyrka, mitt i centrala Gävle, är en av fyra huvudkyrkor som gick ihop till en storförsamling förra året.

Bild: Markus Boberg

Annons

Bland annat händer det att de präster som har chefstjänster – biträdande kyrkoherdar; tidigare församlingsherdar vid Heliga trefaldighet, Staffan, Bomhus och Maria – får hoppa in och göra fler gudstjänster än planerat och skjuta på exempelvis administrativa arbetsuppgifter.

– Vissa saker kan vi absolut inte ställa in. En begravning till exempel. Men en vanlig söndagsgudtjänst kan vi göra om och exempelvis sammanlysa. Samtidigt kan vi inte göra mer än vi kan med dem vi är. Vi har också arbetstidslagstiftning att ta hänsyn till, säger hon.

I december är kalendern späckad i kyrkorna och församlingarna klarar de extra insatserna - trots viss brist på personal.

Bild: Agnetha Brolin

Periodvis är de beroende av pensionerad personal.

– De är helt ovärderliga för oss, säger Kajsa Cedervall Westerman och förklarar att prästbristen främst beror på att betydligt fler präster går i pension än det är nya som prästvigs.

I december fylls kalendern med extra många evenemang, konserter och firanden i kyrkorna. Samtidigt ska prästerna hinna med samtal, planering, begravningar, dop och annat. Det gör att det kan bli extra stressigt under julen som också är kyrkans största högtid.

”Den här julen är vad vi brukar kalla en bra prästjul eftersom juldagen sammanfaller med en söndag”, säger Kajsa Cedervall Westerman och beskriver att jular som ligger mitt i veckan kan bli mer stressiga eftersom det blir svårare att fä in begravningsdagar, dopdagar och andra händelser när det är få vardagar mellan helgerna.

Bild: Agnetha Brolin

Trots att det är tajt menar Kajsa Cedervall Westerman att Gävle församling klarar alla extra evenemang under julhelgen.

Annons

Annons

– Det gör vi och det är jätteviktigt att vi förvaltar de olika traditioner som våra kyrkor inom församlingen har, säger hon.

Hon beskriver att årets jul är en bra ”prästjul” eftersom juldagen sammanfaller med juldagen och att det efter annandagen rullar på som vanligt med begravningsjourer, samtal, tid att skriva predikningar innan det är dags för nyårshelgen.

– Andra yrkesgrupper tycker förstås att det är tråkigt att det inte är några extra lediga dagar den här julen, skrattar hon.

Valbo kyrka är en av kyrkorna i Valbo Hedesunda pastorat som har en otillsatt prästtjänst.

I Valbo-Hedesunda pastorat har man gått kort med en präst i flera år. Den tjänsten är fortfarande inte tillsatt. Däremot har man nyligen rekryterat till en annan prästtjänst, en kyrkomusiker och en pedagog, men de kommer inte att vara på plats förrän efter nyår.

– Vi klarar julen med att anpassa hur mycket verksamhet vi har och lägga schemapusslet över en längre period. Vi har även vikarier som går in och vi tillsätter mer resurser över julen, säger Mattias Lindahl Bjarolf, kanslichef i Valbo Hedesunda pastorat.

Gästrikekustens pastorat, där Hille församling ingår, har full bemanning just nu.

Gästrikekustens pastorat, med församlingar i Hille och Hamrånge, klarar alla traditionsenliga evenemang enligt planerna. De märker inte av någon präst-, musiker- eller diakonbrist just nu.

Annons

En av pastoratets tre musiker slutar inom kort, men det är redan klart med en ersättare.

”Vi klarar julen enligt planerna”, säger Daniel Andrén, kyrkoherde i Gästrikekustens pastorat och kontraktsprost i Gästrikland. Här i den nyrenoverade kyrkan i Hamrånge.

Bild: Markus Boberg

Annons

– Vi har haft tur och får en ny musiker som börjar efter påsk, säger Daniel Andrén, kyrkoherde och kontraktsprost för alla pastorat i Gästrikland.

Han är medveten om att många församlingar kämpar med bristen på präster, musiker och diakoner. Framför allt har församlingar på landsbygden, där präster och musiker arbetar ensamma, svårt att få sökande till tjänsterna.

– Det blir också en konkurrens mellan församlingarna. Men när en lucka fylls i en församling blir det tomt i en annan, säger Daniel Andrén som ändå är hoppfull inför framtiden.

– Fler nya präster ligger i pipelinen. Det är fler på prästutbildnnen nu och det dröjer några år innan de är färdiga, men redan efter prästvigningen i juni kommer det ut många nya präster, säger han.

Julen är Svenska kyrkans största högtid och det kan bli ansträngt med alla extra sammankomster under julen när det är brist på bland annat präster och musiker i flera församlingar.

Bild: Agnetha Brolin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan