Annons

Annons

Annons

Skutskär

Nya chefen vill nosa upp bättre produkter: "Bryr mig om när det luktar"

Tidigare har han lett Valbo Trä till framgångar. Nu är 43-årige Christer Nordstrand platschef på Skutskärs bruk.

Jobbet är som att komma hem för honom då han arbetat på pappersbruk i över 20 år.

Text

43-årige Christer Nordstrand anländer från hemmet i Gävle till Skutskärs Bruk, där han nu haft posten som vd i tre månader. Det är 15 minus ute och Christer fryser om fingrarna. Men själv ger han ett varmt intryck. Det visar sig att han har nära till skratt och är en anhängare av engelsk humor.

43-årige Christer Nordstrand är ny platschef på Skutskärs Bruk. Han kommer närmst från Valbo Trä men har tidigare jobbat inom pappersmassaindustrin.

Bild: Conny Svensson

Vi slår oss ned i ett kalt och ganska tråkigt konferensrum. Christers eget intryck av Skutskärs Bruk är dock att det är en trevlig arbetsplats där folk trivs. Både med arbetsuppgifterna och varandra.

– Det känns så när jag besöker olika delar av fabriken, säger Christer.

Annons

Han blev handplockad till tjänsten. Mitt i jobbet som vd för Valbo Trä, en tjänst som han hade i 1,5 år.

Annons

– Jag hade ett jobb som jag trivdes med. Både med rollen, medarbetarna och ägarna. Det är fantastiska ägare.

Men Christer har fått samma fina intryck av Skutskärs Bruk, både vad gäller. ledarskap och företaget som sådant.

Att röra sig runt i fabriken och hälsa på medarbetare är en syssla som Christer Nordstrand prioriterar. Men givetvis finns det också många möten som ska betas av.

Bild: Conny Svensson

LÄS OCKSÅ: Synnöve från Kilafors vill locka fler tjejer till bruket: "Då har jag lyckats"

Christer Nordstrand säger att han första tiden på Skutskärs Bruk dels har försökt ta in hur man jobbar rent praktiskt, dels känt in kulturen på företaget. Att jobba inom pappersmassaindustrin är absolut inget nytt för honom, det är där han huvudsakligen har arbetet sedan han som 25-åring var nyutexaminerad civilingenjör.

Känns det som om du kommit hem nu?

– Ja, det gör det, jag trivs så otroligt bra i den här industrin. Och har blivit så oerhört väl omhändertagen. Både här i Skutskär men också genom åren i den här industrin.

Var det för lukterna du ville komma tillbaka?

– (Ha Ha) Skutskär luktar ju mindre än vad det gjorde tidigare. Det har att göra med de investeringar som är gjorda.

Men det betyder inte att Christer har näsan stängd när han går runt på området.

– Jag bryr mig om när det luktar. Det är viktigt att ställa sig frågan var lukten kommer i från. Och om vi göra någonting bättre för att det inte ska lukta.

Annons

Annons

Som vd ska han givetvis styra upp de investeringar som är på gång. I januari i år fick bruket en investering på 400 miljoner för att göra nya blekerier. Nu är det klart med en ny investering på 450 miljoner som rör produktionen av fluffmassa.

På bilden syns bungyjump från luftballong. Varken sådana sysslor eller traditionellt bungyjump är något för Christer, som beskriver sig själv som försiktig.

Bild: Alicia Schumacher

Precis som på Valbo Trä kommer Christer Nordstrand att värna om säkerheten för de som jobbar på bruket. Han berättar att han ända sedan barnsben tyckt att man inte ska ta onödiga risker.

– Jag har varit en försiktig person och inte tagit några stora risker. Jag hoppar inte bungyjump då jag är utomlands. Så jag är väl lite av en feg person.

– Sedan är det en del i hur du blir skolad på jobbet. Jag har haft Magnus Kangas, tidigare fabrikschef för Billerud-Korsnäs Gävle, som mentor. Tillsammans med ledningsgruppen drev vi säkerhets- och hälsofrågan.

Christer Nordstrand säger att det dels rör sig om vilken säkerhetsutrustning som finns men också inställningen bland de anställda

– Vi säger till varandra när vi ser ett osäkert beteende för att vi bryr oss om varandra. Inte för att chefen bett oss säga till personen.

Vad vill du åstadkomma på Skutskärs Bruk ?

– Att vi landar i en olycksfri arbetsplats. Det absolut viktigaste är att jobba med hälsan och säkerheten för våra medarbetare.

Dessutom vill Christer att företaget jobbar vidare med hållbarhet.

Annons

– Då menar jag del vilka produkter vi gör här och hur de bidrar till ett hållbarare samhälle. Hur kan de byta ut fossila produkter på marknaden men också hur vi producerar produkterna.

Annons

Lisa Hagström, 45 år, och två år yngre Christer Nordstrand är båda nya på bruket. De har samma bild - en trivsam arbetsplats med trevliga människor.

Bild: Conny Svensson

Så är det dags att besöka ett kontrollrum på kokeriet. Möten med medarbetare som Christer strävar efter. På skärmar ser man hur processen framskrider och en handfull män övervakar det hela.

– Det är klart jag frågar hur det går och om det finns några problem, säger Christer.

I rummet finna också Lisa Hagström, 45 år, som jobbat två veckor på bruket.. Hon är inledningsvis så kallad "springare" som går ut i produktionen och tar prover men ska skolas till övervakning. Lisa, som tidigare jobbat på Gefle meeri, har fått ett mycket bra intryck av sin nya arbetaplats.

– Det känns som att det är bra människor och lätt att fråga. Man behöver inte känna sig dum om man undrar något.

Fakta

Nya platschefen

Namn: Christer Nordstrand.

Ålder: 43 år.

Familj: Hustru Madelene, 40 år, samt barnen Stella, nio år, och Noel, sju år.

Bor: Parhus i Gävle.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan