Annons

Annons

Annons

Skutskär

Efter skarpa kraven – ägaren ska ha fixat förfallna gympasalen

Vid årsskiftet går tiden ut för ägaren till Medora skola att fixa förfallet.

Han ska se till att gymnastiksalen är målad i en enhetlig kulör, fixa taket och städa tomten.

Annars hotar ett vite på 300 000 kronor.

Text

– Vi ska i början på januari inspektera om åtgärderna är gjorda, säger bygglovshandläggare Caroline Persson.

Medora skola har 112 år på nacken och här har många Skutskärsbor gått i småskolan. Nu reagerar ortsbor på förfallet.

Bild: Conny Svensson

När en kollega till henne pratade med mannen häromdagen sa han att felen var fixade. Samtliga anmärkningar rör den gulmålade gymnastiksalen med tillhörande tomt. Den ligger en bit från skolan och är en annan byggnad än själva skolhuset.

Medora skola byggdes 1910 och var i bruk till 1988. Där fick barn i småskolan och folkskolan sin undervisning. I en artikel i tidningen berättade Karl-Åke Lindblad, en profil i Skutskär, att han gick där till och med femman.

Annons

Annons

– Visst är det lite tragiskt att den förfaller så där som den gör, det känns ju. Medora skola var trivsam, jag har inga dåliga vibrationer från den tiden, sa han då.

Skutskärsprofilen Karl-Åke Lindblad minns sina skolår i Medora skola med värme.

Bild: Ebba Pettersson

Nuförtiden ägs Medora skola av en privatperson. Han hade planer på ett hotell i 1910-årsanda men det har inte blivit av. Samtidigt har allt fler klagomål på förfall och nedskräpning vid skolan kommit in till kommunen. Klagomålen ledde till att tjänstemän från kommunen gjorde en inspektion.

Tjänstemännen konstaterade att delar av gymnastiksalen var målad med röd färg som släppt, resten var gulfärgad. Det fanns flera fel på taket, bland annat saknades vissa tegelpannor. Dessutom var det en mängd bråte på tomten såsom en snöslunga, en tvättmaskin, krossat glas, oljefat, lastpallar och ett plaströr.

Ägaren har krav på sig att fixa gymnastiksalen i förgrunden av bilden. Men kommunen ska även inspektera huvudbyggnaden och det kan komma nya förelägganden riktade mot ägaren.

Bild: Anne Sjödin

Samhällsbyggnadsnämnden slog i ett föreläggande fast att ägaren bröt mot plan- och bygglagen genom att inte underhålla gymnastiksalen och hålla tomten i ett vårdat skick. Nämnden menade att bråten utgjorde en säkerhetsrisk och att det dessutom var förfulande på en fastigheten som ligger på bästa skyltplats i kommunen, efter riksväg 76 vid infarten till Skutskär. Ägarens försvar var att han ville hålla fastigheten i bra skick men att han saknat pengar till detta.

Annons

Annons

Senast 31 december ska felen var fixade annars hotar kommunen med ett vite på 300 000 kronor. Men nu ska kommunen alltså kontrollera om ägarens påstående stämmer att han åtgärdat felen.

Enligt egen uppgift ska ägaren nu ha fixat gymnastiksalen, bland annat har han sett till så att hela fasaden är gulmålad.

Bild: Conny Svensson

När människor klagat på förfallet har de avsett hela skolområdet, men kommunens krav på fastighetsägaren så här långt har alltså bara gällt gymnastiksalen med tillhörande tomt.

– Vi har valt att ta ena huset först för att det inte ska bli övermäktigt för honom och han får så långa listor så att han inte kan göra allt som vi ber om. Därför har vi tagit det i etapper, säger bygglovshandläggare Caroline Persson.

Han kan alltså förvänta sig nya krav som rör huvudhuset?

– Ja, det kan komma, vi har ju klagomål på båda fastigheterna, svarar Caroline Persson.

Tidningen har utan framgång sökt ägaren till Medora skola för att få svar på frågor angående upprustningen och kommunens krav på honom. Här är frågorna vi ville ställa:

1. Hur har det gått att fixa felen?

2. Vad har det kostat dig?

3. Har du undersökt om det går att få bidrag till arbetena?

4. Hur ser du på kommunens krav på dig?

5. Hur rädd är du för att det ska komma nya krav som rör själv skolbyggnaden?

6. Vill du sälja Medora skola?

På tomten finns det alla möjliga saker. Och en del måste ägaren ta bort, några anmärkningar på att båten och husvagnen står där finns det dock inte.

Bild: Anne Sjödin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan