Annons

Annons

Annons

Hemlingby

Nu ska alla katter registreras – ny lag från årsskiftet

Från och med årsskiftet ska alla katter märkas och registreras. Precis som med hundregistret ska kattägare och deras katter vara registrerade hos Jordbruksverket.

– Bra att ägarna måste ta ansvar. En katt är ingen julklapp som man behandlar hur som helst, säger Petra Hedlund, föreståndare på Gefle katthem och pensionat.

Text

Varenda katt yngre än 14 år ska id-märkas och registreras i Jordbruksverkets kattregister efter nyår. Det gäller även Elsa som redan är id-märkt och bor på Gefle katthem i väntan på adoption.

Bild: Agnetha Brolin

Annons

Alla katter, både innekatter och utekatter, som är födda efter den 1 januari 2008 ska enligt den nya lagen id-märkas och ägarskapet ska registreras hos Jordbruksverket. Kattungar ska registreras innan de blivit fyra månader.

Lagen gäller från 1 januari, men själva registreringen öppnar måndag den 2 januari. Nu kan man som kattägare logga in på Jordbruksverkets kattregister med BankID och registrera att man äger en katt. Det kostar 40 kronor per katt.

Det finns redan friviliga register av id-märkta katter, från 1 januari kräver lagen att alla katter ska registreras hos Jordbruksverket.

Bild: Agnetha Brolin

Om man inte vill eller kan använda e-tjänsten kan man begära ut och fylla i en blankett. Det kostar 100 kronor per katt.

Annons

Jordbruksverket tar inte emot några registreringar per telefon.

Annons

För att katten ska kunna registreras måste den först ha en godkänd ID-märkning, vilket enklast görs hos veterinären. Gamla öronmärkningar – tatueringar – som suddats ut eller chip som blivit oläsliga ska uppdateras så att katten kan identifieras.

Syftet med lagen är att höja kattens status men framför allt att göra det enklare att hitta ägarna till katter som kommit på villovägar. Något som välkomnas av Gefle katthem och pensionat på Kryddstigen i Gävle.

”Chippningen är värdelös om den inte registreras”, konstaterar Fredrik Krantz och Petra Hedlund på Gefle katthem och pensionat.

Bild: Agnetha Brolin

– De flesta ägare tar bra hand om sina katter. Men det är bra att det sätts press på alla ägare att ta ansvar för sina djur, säger Petra Hedlund och lyfter upp gråvita Misse som sakta och malligt spatserar över bordet.

– Man kanske inte dumpar en katt om man vet att man som ägare kan bli spårad, menar Fredrik Krantz som jobbat på katthemmet i 10 år.

34 katter varav 10 kattungar finns just nu på Gefle katthem på Kryddstigen. Samtliga kommer att vara märkta och registrerade när de lämnar katthemmet.

Bild: Agnetha Brolin

Just nu bor 34 katter på katthemmet i väntan på att bli adopterade. Den katt som varit här längst kom i februari och för bara någon vecka sedan räddades en hona med sex små ungar ur ett soprum. Nu härjar de runt på katthemmet och kan flytta till ett nytt hem tidigast när de är 14 veckor gamla.

Få katter som kommer hit har id-märkning. Ibland har de chip, men är inte registrerade i något av de frivilliga register som finns hos exempelvis Svenska kennelklubben och Kattförbundet SVERAK.

Annons

Annons

– Många tror att katten registreras automatiskt när de chippas. Så är det inte, säger Petra Hedlund.

– Många missar informationen att de måste registrera katten för att den ska bli spårbar. Det är bra att det blir lag på det nu, säger hon och förklarar att märkningen bara är en sifferkod som måste kopplas till information för att man exempelvis ska kunna spåra ägaren.

Alla kattungar ska märkas och registreras innan de fyller fyra månader.

Bild: Agnetha Brolin

Gefle katthem adopterar iväg cirka 100 katter varje år. Innan de får lämna katthemmet blir de märkta och registrerade.

– Jordbruksverket borde vara tydligare med informationen om vem som är ansvarig för registreringen. Är det den som säljer eller den som köper en katt som ska göra det, undrar Petra Hedlund.

Siri är en av 34 katter som just nu finns på Gefle katthem. Hon har id-märkning och är registrerad på DjurID.se.

Bild: Agnetha Brolin

Hon och Fredrik Krantz är övertygade om att katthemmen kommer att behövas även efter att lagen slagit igenom.

– Tyvärr kommer inte alla katter att registreras, säger Petra Hedlund.

– Dessutom kommer vi även i fortsättningen att ta hand om katter från dödsbon eller ägare som inte längre kan ta hand om sina katter. Samarbetet med polisen fortsätter också, säger Fredrik Krantz.

Veterinärklinikerna har sett en liten ökning av ID-märkning av katter under hösten. Märkningen väntas öka när lagen träder i kraft vid årsskiftet.

Bild: TT

Annons

Veterinärklinikerna i Gävle har id-märkt något fler katter under hösten. Märkningen går på några sekunder och görs ofta i samband med att katten kastreras.

Annons

– Det finns i nuläget gott om tider för den som vill id-märka sin katt men det kommer såklart bli svårare om man väntar till högtiderna när flera kliniker har stängt, säger Eva-Karin Grönberg, legitimerad djurskötare på Evidensia djurklinik i Gävle.

Misse tar sig en matbit, lyckligt ovetande om att han och hans ägare måste registraras i Jordbruksverkets kattregister efter årsskiftet.

Bild: Agnetha Brolin

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för den nya lagen, men kommer inte att göra aktiva kontroller av märkning och registrering av katter. Däremot kan länsstyrelsen fatta beslut om att förelägga en kattägare om märkning och registrering. Alltså kräva att ägaren betalar vite om katten inte är märkt och registrerad inom viss tid.

– Det har vi även tidigare gjort gällande hund, säger Jenny Bransell, enhetschef och länsveterinär på Enheten för sällskapsdjur och häst, Länsstyrelsen Gävleborg.

”En katt är ingen julklapp som man behandlar hur som helst. Det handlar om ett långsiktigt åtagande”, säger Petra Hedlund, föreståndare på Gefle katthem och pensionat.

Bild: Agnetha Brolin

Fakta

Tio-i-topp kattnamn på registrerade katter 2021

Kattförbundet SVERAK har haft ett frivilligt register för ID-märkta katter sedan 2009. Ungefär en halv miljon katter är registrerade där. Här är de vanligaste kattnamnen på de katter som registrerades under 2021.

  1. Doris
  2. Simba
  3. Sigge
  4. Luna
  5. Elsa
  6. Zelda
  7. Bosse
  8. Sally
  9. Nisse
  10. Maja

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan