Trots vissa farhågor förväntade jag mig att 2022 skulle bli bättre än det ganska svarta 2021 – både lokalt och globalt sett. Men nej, en hel del blev i stället värre.
Den 24 februari 2022 bröt det ryska angreppskriget mot Ukraina ut och det påverkar oss alla ända in i våra egna hem. Vi har skildrat följderna med flykt och brutalt krig och här i Sverige med säkerhetskris, ansökan till Nato, elkris och hög inflation.
Den liverapport vi startade på gd.se med hjälp av nyhetsbyrån TT om kriget är vår mest lästa artikel för hela året, tätt följd av liverapporten vi har om det ekonomiska läget.
Annons
I plånboken märks kriget varje gång jag handlar.

En man skottskadades i benet vid skjutning vid Gävle centralstation den 30 oktober.
Bild: Maria Carlsson
Annons
Men mest uppenbart att det är just till Gefle Dagblad ni vänder er blir det ändå när stora nyheter brakar loss här nära oss.
Tydligast exempel är andra mörka händelser. Framförallt de gängrelaterade morden och de många skjutningarna i Gävle och Sandviken. Vår uppgift blir initialt att snabbt söka svara på alla era frågor. Nästan lika högt intresse väckte skjutningen av fyra schimpanser i Furuviksparken nu i december. Men vi kan också se det på allt man ville läsa om hur valet gick lokalt, ner till hur alla röstade i den valkrets där du själv bor. Politik har varit hett i år och intresset för vilka som ska styra med vilka både i regionen och i Gävle har varit riktigt högt, vilket jag tycker är glädjande i sig. Även vid mer vardagliga problem är det hos oss mängder av människor söker information, som vid snökaoset i slutet av februari.
Snabb nyhetsrapportering är avgörande. Men fördjupning, granskning och sammanhang är också helt centralt.

Gefle Dagblads tidigare granskning av Furuviksparken från 2018 visade på problem hos schimpanserna.
Vi har skildrat hur aporna har haft det i Furuviksparken via en tidigare granskning i Gefle Dagblad. Vi har kartlagt de kriminella nätverken i trakten och tagit reda på hur unga rekryteras. Vi har avslöjat sexhandeln i Gävle och granskat både droghandeln och våldet i nära relationer där vi avslöjade att Gävleborg var värst. Vi har i en serie artiklar satt fokus på den lokalt heta frågan om vindkraft och om tillgången till el och alldeles nyss djupdök vi i barnfamiljernas kostnader för idrottande.
Annons
Annons
Gefle Dagblad skriver din historia. Allt är verkligen inte mörkt. Starka berättelser med människor i centrum blir ofta angelägen läsning. Som om Adrian Skarp som föddes med en dödlig sjukdom och riskerade bli utan behandling. Extra glädjande är det när berättelsen får lycklig vändpunkt, som i lille Adrians fall.
Populär läsning är också våra hemma hos-reportage som till exempel det med Fredrik Jernberg och Marie Andersson som visade upp sitt drömhus i somras.
Kunskapen om vad ni läsare uppskattar tar vi med oss när vi funderar på hur vi ska utveckla Gefle Dagblad vidare.

Foto: Alexander Lindström Krim-tv är en gemensam satsning med Arbetarbladet. Här står GD:s reportrar i förgrunden: Niklas Sundin, Patricia Ståhl och Magnus Lundquist.
Vi har i år satsat på en del nya grepp. Vi känner till trenden att allt fler, inte minst unga, ägnar tid åt poddlyssning. Den högt uppskattade Brynäsbevakningen har därför byggts ut med en podd: Nedsläpp Brynäs. Vi vet också att brott hör till det mest lästa hos oss, att true crime är efterfrågat och startade därför under hösten Krim-tv om brottsligheten här i Gästrikland.
Annons
Annons
Ett annat lyckat drag är våra satsningar på privatekonomi samlat under vinjetten Din ekonomi samt nyheter om konsumentfrågor. Även journalistik om näringslivet står stark – stories såväl om den lokala vd:n Erik Segerquist vars företag går som tåget, liksom om Sandviks avknoppning till nya börsintroducerade Alleima.
Det finns alltid massor kvar att utveckla och saker som kan förbättras. Och jag vill självklart veta vad just du tycker. Din läsning är viktig för oss.
Tipsa mig gärna om hur vi kan göra Gefle Dagblad bättre på katarina.ekspong@gd.se. Och stort tack för att du fortsätter läsa Gefle Dagblad.
Jag önskar er alla god fortsättning och ett gott nytt år!

Bild: Anna Höglund