Annons

Annons

Annons

Knivmordet i Andersberg

Mördade sin unga faster i Andersberg – är fortfarande psykiskt sjuk

Mannen knivhögg sin unga faster till döds på en gångbana i Andersberg i februari förra året.

Nu har förvaltningsrätten slagit fast att han fortfarande lider av samma psykiska störning som vid dådet och riskerar att återfalla i brott.

Text

Det var på förmiddagen den 28 februari 2022 som en förbipasserande hittade en kraftigt blödande ung kvinna vid gångbanan mellan Solröksgatan och Regnbågsgatan i Andersberg. Hon fördes till sjukhus men avled av sina skador.

Bild: Polisen, Annakarin Björnström

Annons

Snart riktades misstankarna mot en av kvinnans nära släktingar. En då 19-årig man som i förhör relativt omgående erkände mordet.
Däremot var det svårare för polisen att få någon rätsida på vad han skulle ha haft för motiv. Mannen lämnade förvirrade svar och olika förklaringar till vad som hade hänt och varför.

Han sinnesundersöktes och när domen föll i Gävle tingsrätt i juni dömdes han till rättspykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär i korthet att straffet inte har någon bortre tidsgräns utan att vården ska pågå tills den dömde är frisk.

Annons

I 20-åringens fall är det en bit kvar till den dagen.

Bild: Markus Boberg

I ett utlåtande från chefsöverläkaren på rättspsykiatrin i Västmanland där mannen vårdas slås det fast att 20-åringen fortfarande "lider av samma psykiska störning som föranledde beslutet om rättspsykiatrisk vård. Vården är endast i sin inledande fas och det finns behov av en längre stabilisering, vidare kartläggning av hans problematik, missbruksbehandling och brottsbearbetning. Han tar emot medicinering utan protest, men har en bristande sjukdomsinsikt".

Bild: Annakarin Björnström

Behovet av fortsatt vård ska omprövas var sjätte månad, enligt beslutet i förvaltningsrätten.

Annons

"Chefsöverläkaren och rättens sakkunnige läkare har båda bedömt att NN lider av en allvarlig psykisk störning och att risken för att han återfaller i brottslighet av allvarligt slag är hög om vården skulle upphöra i dagsläget. Med hänsyn till utredningen i målet finner förvaltningsrätten inte skäl att göra någon annan bedömning. Det framgår vidare att vården av NN ännu befinner sig i sin inledande fas och att han behöver genomgå ytterligare utrednings- och behandlingsinsatser", står det i förvaltningsrättens beslut från den 20 december.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan