Annons

Annons

Annons

Bostadsjakten

Svårt att få lägenhet trots 20 år i bostadskön: ”Jag blir förbannad”

Hos Gavlegårdarna får man en poäng per dag under tiden som man står i bostadskö. 20 års köande och omkring 8 000 poäng visade sig dock stå sig slätt vid intresseanmälan på en lägenhet i Gävle. Någon med 30 000 poäng var också intresserad och får därmed första tjing.

Text

Hos Gavlegårdarna kan man stå i fyra olika köer för att samla poäng: bostad, studentbostad, fordonsplats och förråd.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

– Över 30 000 poäng, det är alltså någon som stått i bostadskö i över 80 år, säger Mats torrt.

Han bor på annan ort men hjälper sin mamma i Gävle att söka bostad eftersom hon saknar dator.

Mats berättar att mamman i dag inte hyr hos Gavlegårdarna men att hon har stått i dess bostadskö i drygt 20 år. Hon har under den tiden samlat ihop nära 8 000 poäng.

Nu fanns en bostad som passade – både till yta och område. Med 20 år i bostadskö borde hon ha en god chans. Mats hjälpte sin mamma att göra en intresseanmälan.

– När man loggar in kan man se hur många poäng man själv har. När man har gjort en intresseanmälan ser man vilken plats i turordningen man får och hur många poäng nummer ett på turlistan har, säger Mats.

Annons

Han hade svårt att förstå att han sett rätt när den som var på plats ett hade över 30 000 poäng.

Annons

– I en kommunal bostadskö kan jag tycka att det ska vara rättvist, att alla köar på samma villkor. Jag blir förbannad, det är orätt i hela ledet, säger han.

Några få hos Gavlegårdarna har riktigt många köpoäng.

Angelica Lindholm är kommunikationschef på Gavlegårdarna. Hon förklarar att kösystemet har varierat i utformning över tid, men att det alltid varit ett poängbasetat system.

”Under en period fick man exempelvis 1,5 poäng per dag om du bodde hos oss och när vi tog över den kommunala bostadsförmedlingen så fick hyresgäster tillgodoräkna sig sin boendetid. Därför kan en del hyresgäster ha väldigt många köpoäng,” skriver hon i ett mejl till tidningen.

Angelica Lindholm, kommunikationschef, Gavlegårdarna.

I dag är det ungefär tio personer som har mer än 30 000 poäng.

Kösystemet hos Gavlegårdarna har alltid byggt på att man samlar poäng utifrån hur länge man stått i bostadskön.

”Vi försöker hela tiden hålla kösystemet aktuellt och gör anpassningar utifrån bostadsmarknadens förutsättningar”, skriver Angelica Lindholm.

”Att ha stått i kön i 20 år ger väldigt bra förutsättningar men räcker tyvärr inte till om en person med högre antal poäng är intresserad av samma bostad. Den hyresgäst som i det här fallet samlat ihop 30 000 köpoäng har även den flera års kösparande. Fördelningen sker utifrån köpoäng i Gavlegårdarnas bostadskö, den som har högst poäng av de sökande och uppfyller våra grundkrav erbjuds bostaden," svarar Angelica Lindholm.

Annons

Annons

Sedan några år tillbaka är det möjligt att ställa sig i kö hos Gavlegårdarna redan från 16 års ålder. Det ska ge fler möjlighet att få fler poäng redan i tidig ålder. Först efter att man fyllt 18 år kan man anmäla intresse för en bostad.

Fakta

Hyra av Gavlegårdarna

  • Du måste ha fyllt 16 år för att ställa dig i Gavlegårdarnas bostadskö.
  • För att anmäla intresse för en bostad måste du ha fyllt 18 år.
  • För att behålla poängen måste du aktivera ditt konto minst en gång på 12 månader. Hyr du redan av Gavlegårdarna behöver du inte aktivera kontot.
  • Det finns fyra köer: bostad, studentbostad, fordonsplats och förråd. Du får en poäng per dag i varje kö. Det är separata kösystem och poängen går inte att slå samman. Dina poäng nollställs i den kötyp där du fått ett avtal, i de övriga fortsätter du att samla.
  • Poängen är personliga och kan inte överlåtas. Du kan inte lägga ihop poäng med någon annan.
  • Gavlegårdarna har 14 200 lägenheter med omkring 30 000 boende.
  • Omkring 60 000 personer står i dag i bostadskön.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan