Annons

Annons

Annons

Din ekonomi

Begagnad BMW höll inte måttet – köpare får rätt mot bilfirma

En man i Södermanland köpte en begagnad BMW från en bilfirma i Gävle. Han ville därefter häva köpet då bilens motor inte fungerade. Mannen har nu fått rätt enligt ARN, Allmänna reklamationsnämnden, som menar att köparen har rätt att återlämna bilen och få tillbaka de 110 000 kronor som bilen kostade.

Text

Bilfirman i Gävle menar att bilen annonserades ut som ett reparationsobjekt med defekter, priset var därför 70 000 kronor under marknadsvärdet. Bilfirman gick inte med på att betala tillbaka pengarna för köpet.

Genrebild.

Bild: Malin Hoelstad

Annons

Annons

Köparen var vid köpet medveten om att växellådan var trasig. När han kom för att hämta bilen startade den inte, då även motorn var trasig.

ARN konstaterar att det enda av bilens fel som anges i annonsen är att växellådan inte fungerar. Bilen annonseras visserligen som ett reparationsobjekt, men några andra specifika fel anges inte.

Nämnden anser att felet på motorn är en allvarlig brist, att bilen därmed är i sämre skick än vad köparen kunnat räkna med.

Köparen har inte fått felet avhjälpt och ARN bedömer att felet på bilen är av en så väsentlig betydelse att han har rätt att få köpet hävt.

ARN slår fast att köparen inte har haft nytta av bilen och rekommenderar att han därmed ska få tillbaka hela köpesumman på 110 000 kronor. Bilfirman är även skyldig att stå för eventuella kostnader i samband med att bilen återlämnas.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan