Annons

Annons

Annons

Hofors

Stor översvämning på E16 – kritik mot vägbygget genom Hofors

Tö och regn gjorde att delar av E16 genom Hofors svämmade över. Vattnet kunde inte rinna bort och skapade stora vattenmassor på vägen. Något Björn Wallgren ställer sig kritisk till.

Söndagen blev en regnig och varm dag i Gästrikland. Vilket gjorde att det blev stora mängder vatten på en del vägar.

E16 genom Hofors var en av de vägarna. När Björn Wallgren, som bor längs vägen, tittade ut såg han hur en äldre dam knappt vågade köra vidare med sin bil på grund av den stora vattenmängden.

– Hon stod helt stilla, då var det var kö så långt man kunde se, säger han.

Sedan förra året bygger man om E16 genom Hofors. Det har lett till en del mindre och större problem eftersom trafiken fortsatt måste gå på vägen då den inte går att leda på på annat sätt.

En del av E16 genom Hofors var vattenfylld på söndagskvällen efter både regnväder och tö.

Bild: Privat

Annons

Mycket av den asfalterad vägen har grävts bort och har blivit grusväg och med all den trafik som dagligen kör genom Hofors bildas en hel del gropar på vägen.

Annons

– Hur dålig kan en E16 få vara, hur djupa gropar ska en bil klara av?

När Björn Wallgren på söndagskvällen såg hur mycket vatten som samlats på vägen och inte kunnat sjunka undan ställer han sig frågande till hur Trafikverket planerat bygget när det blir dessa vattensamlingar.

– Det finns ju inga brunnar som funkar. Men då måste man ju i en projektering tänka på det, säger han.

– De här personerna på Trafikverket jobbar med det här 24 timmar om dygnet, och när man gör ett vägbygge som kommer stå still och måste göras, så måste de ju fortfarande ha anläggningar som funkar året om, fortsätter han.

Björn Wallgren tog bilder på hur det såg ut och skickade direkt till Trafikverket för att meddela hur läget är på vägen.

– Jag fick till svar att "jättebra att du skickar det här, vi är på det här på morgonen".

På måndagen var maskiner på plats för att fixa till vägen.

Bild: Sabina Pettersson

Sagt och gjort så var man på måndagseftermiddagen på plats för att fixa till vägen och fylla igen hålen med grus.

– De är här och slätar av vägen och då funkar det igen i några timmar men imorgon är det ju likadant, säger han.

Han tycker att det är bra att Trafikverket ser till att groparna fixas till snabbt när man säger till men att en mer långsiktig lösning borde tillkomma för att undvika översvämningar på vägen.

Annons

Annons

Vattnet på vägen åtgärdade man på måndag morgon genom att snövallen punkterades så att vattnet kunde rinna bort.

Bild: Sabina Pettersson

Mikael Oscarson är projektledare för bygget av E16 och svarar via mejl att de ofta använder tillfälliga, ej färdiga lösningar. I Hofors har man till exempel inga färdiga brunnar.

"Vår entreprenör ser över vägen dagligen, ibland tätare med åtgärder såsom att hyvla och lägga till mer grus. Det är så vi hanterar det nu under vintern. En kall och frusen väg är inga större problem men växlingarna i temperatur som vi har nu ställer till det, därför har vi just nu ökad tillsyn och ökade åtgärder", skriver han i sitt svar.

Enligt Mikael Oscarson har de inte kunnat gjort på något annat sätt.

"Entreprenaden sträcker sig över två säsonger där förra året handlade mest om arbete med ledningar under mark och kommande säsong handlar om att färdigställa själva vägen. Tyvärr kan det inte hanteras på annat sätt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan