Annons

Annons

Annons

Debatt
Moderaterna har påbörjat nedmonteringen av sjukvården

Vi socialdemokrater gick till val på att vården ska vara jämlik, nära och tillgänglig. Det är en tydlig politisk prioritering som vi kommer att följa under hela den nya mandatperioden.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Under pandemin tvingades vi dock tyvärr acceptera tillfälliga stängningar av verksamheter eftersom fokus var att bekämpa covid 19. Baldersnäs hälsocentral i Bollnäs och familjeläkarjouren i Sandviken är två exempel. Det politiska uppdraget till verksamhetsledningen var från oss socialdemokrater att dessa skulle öppnas så snart pandemin klingat av och sjukvården åter befann sig i något slags normalläge. Budskapet gick fram och hörsammades. Såväl hälsocentralen som familjeläkarjouren förbereddes för återöppnande enligt våra direktiv.

Annons

Annons

Jan Lahenkorva (S), Andre vice ordförande Hälso och sjukvårdsnämnden.

Bild: Arkivbild

Men nu har något hänt. Samstyret SD, M, KD och Sjukvårdspartiet har förhandlat ihop sig om makten över Region Gävleborg och styr nu tätt ihop. Resultaten av dessa förhandlingar börjar märkas i konkreta utfall för befolkningen.

Både Baldersnäs hälsocentral och familjeläkarjouren i Sandviken är fortsatt stängda. Från den nya moderatledda regionledningen är det knäpptyst. Inga signaler om att följa vår linje att återöppna verksamheterna. Lägg också till detta, den nedlagda hälsocentralen i Ljusne.

Är det med ett tyst medgivande från Samstyret M, SD, KD och Sjukvårdspartiet som centraliseringen av sjukvården ska inledas? Den moderatledda regionledningens passivitet och tysthet talar ju trots allt sitt tydliga språk: först läggs Ljusne hälsocentral ner, sedan hälsocentralen i Bollnäs och nu står tydligen familjeläkarjouren i Sandviken på tur.

Samstyret sviker med sin politiska passivitet och tystnad.

Jan Lahenkorva (S)

Andre vice ordförande Hälso och sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan